"Man är aldrig skyldig att svara på frågor". Biträdande jurist Harri Keränen reder ut vilka rättigheter polisen har, med anledning av situationen i Farsta. Foto: Advokatfirman Defens/Sanna Källdén

Jurist om Farstaungdomarnas situation: "Man är aldrig skyldig att svara på frågor"

Efter ungdomars berättelser om trakasserier från Farstapolisen undrar flera: vad har polisen egentligen rätt att göra? Vi lät juristen Harri Keränen bena ut vad som gäller.

  • Publicerad 07:00, 6 okt 2016

Personliga frågor och grundlig genomgång av väskor och fickor. Ungdomar i Farsta upplever sig trakasserade av polisen, som de menar sällan anger skäl till sina frågor och kroppsvisitationer. Men behöver de verkligen det? Vilka rättigheter har polisen egentligen - och vilka rättigheter har man själv?

LÄS OCKSÅ: Unga anklagar Farstapolisen för rasism: "De trakasserar oss"

LÄS OCKSÅ: SE FILMEN! Polisen anmäls för övervåld mot unga

Harri Keränen är biträdande jurist på advokatfirman Defens, som ofta hanterar mål där personer upplever sig blivit felaktigt behandlade av polisen.

Är man skyldig att svara polisen om de stoppar en med frågor om vart man är på väg eller liknande?

– Nej, man har ingen skyldighet att svara på några frågor överhuvudtaget. Polisen kan kalla till förhör om man är misstänkt för något, men då ska man underrättas om misstanken och man har även rätt till offentlig försvarare. Men man är fortfarande inte skyldig till att besvara några frågor.

Får polisen söka igenom fickor och väskor hur som helst?

– Nej. Polisen får bara göra det när de har anledning att tro att det rör sig om brott som kan leda till fängelse. Då ska man också underrättas om misstanken innan. Men det finns undantag till detta - vilket polisen också utnyttjar. Polisen får kroppsvisitera utan att ange skäl, men då ska det finnas en konkret misstanke och en faktisk omständighet som ger polisen anledning att tro att de kommer hitta något. Det får inte göras i förebyggande syfte eller bara för att någon ser misstänksam ut.

Vad gör man om man upplever sig felaktigt behandlad?

– Man ska göra en polisanmälan. Det är ganska vanligt, det kommer in runt 1100 klagomål per år. Men det saknas oftast bevis om vad som inträffat. Känner man att ett polisingripande går fel till är det helt lagligt i Sverige att filma ingripandet med mobilkamera. Det är utmärkt som bevis och har gjort att flera fall kommit upp till ytan.