Jurga Rundholm med sonen Oscar. Foto: Pekka Pääkkö

Jurga tvingades ringa runt och för att hitta en förskola

Familjen köpte ett radhus i Täby och trodde att de fick närhet till förskolor och skolor på köpet. – Vi är på plats 97. Det är 180 barn i kö till Hägerneholmsskolan. Det är kört, säger Jurga Rundblom, mamma till Oscar, 1.

  • Publicerad 11:30, 9 dec 2019

Barnfamilj efter barnfamilj har flyttat in i de små fina radhusen på Arningetorpsvägen, som ligger ett stenkast från Hägerneholms förskola och skola i Täby.

– När vi köpte radhus fick vi veta att det ligger en bra förskola och skola i närheten, berättar Jurga Rundblom, som tillsammans med sin man Henrik och två barn bor i ett av radhusen.

”150 barn står i kö till förskolor som har noll lediga platser”

”Det är ganska hemskt”

Täby kommun har inte brist på förskoleplatser generellt framhåller politikerna från höger till vänster. Men just i det här nybyggda området verkar det ha blivit en rejäl miss i planeringen vid uppskattningen av behovet av förskoleplatser.

– Det är ganska hemskt. Vi flyttade in i juni i år. Vi ställde honom i kö i maj. Då hade vi plats nummer 107.

Tvingades själv ringa runt och leta plats

För tillfället är pappa Henrik föräldraledig med lilla Oscar. För att ha en rimlig chans att få en förskoleplats kände sig familjen tvingad att planera om och tidigarelägga starten.

– Jag tvingades ringa runt och leta efter förskoleplats själv och hittade till slut en i Löttingelund, berättar Jurga Rundblom.

Hon säger att hon är tacksam för att Oscar har fått plats på förskolan i Löttingelund. På öppna förskolan har hon pratat med andra nyinflyttade som också fått plats där – och andra som inte kunnat fått det.

– Det finns mammor som är ensamstående och inte kan åka långt för att hämta och lämna. De är helt förtvivlade.

”Vi behöver gå ner i arbetstid båda två för att pussla med att lämna och hämta.”

Jurga Rundblom, mamma till Oscar, 1

Jurga Rundblom och hennes familj är nyinflyttade i radhusen i Täby. De fick veta att det skulle vara lätt att få förskola och skola i området, men politikerna verkar i planeringen underskattat inflyttningen av antal barnfamiljer så nu står 180 barn i kö där. Foto: Privat

180 barn i kö – till en förskola

När Jurga Rundblom loggar in i kommunens kösystem för att kolla ifall familjen kommit framåt i kön till Hägerneholms  förskola är beskedet nedslående. Det är 180 barn i kö och familjen har till och med halkat ner ett par pinnhåll.

– Det är kört. Det är åtta stycken syskon som står i kö. Tar de bara in 10 barn per år så kommer vi aldrig in.

Det ser inte bättre ut när hon kollar kön till Ullna förskola, som är mindre och tar in ännu färre barn.

– Vi har plats 58 av 125.

Byggs ännu mer familjehus intill

Nästa år riskerar situationen att bli ännu värre, befarar Jurga Rundblom.

– Vi bor i en nybyggd radhusslinga och bredvid byggs en till. I varje hus blir det säkert ett barn till. Då blir det minst 50 barn till. Så här kan det inte vara.

Hon tycker att politikerna måste hitta en snabb lösning:

– De kanske måste bygga baracker. Men de har istället tagit bort de som fanns här.

Blir långa dagar för sonen

Jurga Rundblom tycker att de styrande politikerna saknar förståelse för konsekvenserna för barnen när pappa och mamma, som ofta jobbar i stan blir hänvisade till att det finns lediga förskoleplatser på andra håll i Täby.

– Jag jobbar inne i stan. Då tar det ungefär 1,5 timme att åka hem och sedan måste jag ta en buss till för att komma till sonens förskola. Jag kan inte hämta honom ens kl.17. Han är bara ett år.

Jurga Rundblom känner sig redan oerhört stressad inför förskolestarten. Hon jobbar själv på förskola så det finns ingen chans till flextid för henne på morgonen. Hennes man som jobbar på kontor i city kommer att behöva lämna varje morgon.

Har börjat ångra flytten

Hade familjen vetat om hur det skulle bli hade de nog inte valt att flytta till radhuset i Täby, konstaterar Jurga Rundblom.

– Vi behöver gå ner i arbetstid båda två för att pussla med att lämna och hämta.