David Bernström är redo för junior-VM. Foto: Läsarbild Privat

Junior-VM nästa för Bredängskillen David

Den 14 juli startar junior-VM i i amerikansk fotboll i Mexico City. 18-årige Bredängskillen David Bernström är en av kämparna i svenska landslaget.

  • Publicerad 10:34, 28 jun 2018

För två år sedan började David Bernström spela amerikansk fotboll, på pappas inrådan. Det var ett bra val. På bara några få säsonger har han blivit en skicklig spelare – och är en av 45 som tagits ut till svenska landslaget. Därmed får han också vara med i junior-VM i Mexico City, den 14–22 juli.

– Vi ska spela på arenan där det var OS 1968. Det ska bli jätteroligt, förstås, säger David Bernström.

Till vardags spelar han i klubben Mean Machines. Därifrån har han med sig fyra lagkamrater till VM, där motståndet blir hårt redan från början. Den 14 juli möter det svenska landslaget regerande juniorvärldsmästarna från Kanada.

– Kanada är rankad som världsetta, sedan kommer USA. Som trea rankas antingen Japan eller Mexiko. Sverige är längst ner i rankningen av de sex länder som deltar, men vi hoppas i alla fall på att ta brons, säger David Bernström.

David Bernström lämnar Bredäng för Mexiko under juli.    Foto: Privat

När han var yngre var han kamsportare, och tränade annat kung fu och kickboxning. Nu riktar han in sig helt på amerikansk fotboll – också när han går i skolan. Sedan ett år pluggar han vid Celsiusskolan i Uppsala, som är Sveriges största idrottsgymnasium och har amerikansk fotboll på programmet

– Det jag gillar med den här sporten är att varje person har sin egen roll – man kan till exempel vara liten och snabb eller stor och stark. Jag är den snabba killen, det är nog det jag uppskattas mest för, säger David Bernström.

Fakta

Junior-VM på legendarisk OS-arena i Mexico City

Den 14–22 juli är det VM för U19-landslag i Mexico City. Tävlar gör landslag från Sverige, Mexiko, Kanada, Australien, USA och Japan.

Sverige vann U19-EM i fjol och kvalade därmed in till årets världsmästerskap.

I det svenska landslag som reser till Mexico City finns fem spelare från Stockholmslaget Mean Machines-spelare: DB David Bernström, DL Teo Falk, DL Felix Grönqvist, LB Ludvig Myren och RB Saba Jarwalli.

Den 14 juli spelar der svenska landslaget mot Kanada, på legendariska Estadio Olímpico Universitario, med en publikkapacitet på 63 186 åskådare. Här var det OS 1968.

Den 18 juli möterSverige Australien på Estadio Roberto Mendez, en mindre arena i södra Mexico City. Den 22 juli spelas finalspelet med placeringsmatcher.

Källa: meanmachines.se
Visa merVisa mindre