Jultomten kommer till Kungsängen centrum

Önskelistor mottages den 11 december.

  • Publicerad 01:15, 5 dec 2021

Lördagen den 11 december utlovas ingen mindre än jultomten besöka Petjos café i Kungsängen. Snälla barn har då möjlighet att träffa jultomten och lämna sina önskelistor.

Samma tillfälle erbjuds besökare göra julpyssel att hänga i granen.

Jultomten är det svenska namnet på den gestalt som är det moderna sekulariserade västerländska julfirandets främsta symbol. Enligt Nationalencyklopedin härstammar jultomten från skolornas och sedermera hemmens firande av Sankt Nikolaus 6 december som, först i protestantiska länder, flyttades till julen.

Togs från Tyskland

I Sverige var vid 1800-talets mitt Nikolaustraditionen nästan helt försvunnen, och julklapparna utdelades av julbocken. Med från främst Tyskland importerat julpynt introducerades då även här julgubben, som ganska snabbt ersatte julbocken och fick sitt svenska namn efter gårdstomten, som har gammal hävd i svensk jultradition. Gårdstomten hade dessförinnan inte hade haft något med julklappsutdelningen att göra.

Svenskt utseende

De tidigaste jultomtebilderna i Sverige återgav den tyska gestalten, men i och med att Jenny Nyströms rika produktion av julmotiv i stället tog upp den kortväxta svenska folktrotomten fick i vårt land jultomten ett, från den internationella figuren, något avvikande utseende.

Tomtebesök

När? Lördagen den 11 december klockan 09.30 till 15.30.

Plats: Petjos café, Passagen Kungsängen centrum

400 sommarjobb erbjuds till unga

Ansökan öppnar 1 februari Även om det känns långt bort så är sommaren 2022 på ingång. Detta innebär vila och ledighet, sol, bad och grillkvällar – men också sommarjobb.torsdag 27/1 9:50

170 bostäder planeras vid Säbyholm

Detaljplanen för området vid naturbruksgymnasiet är ute på granskning. I området kring det gamla naturbruksgymnasiet så klarnar planerna för hur utvecklingen ska se ut framåt. Nu kan du åter säga din mening om 170 nya bostäder, återskapande av badplats och mer där till.onsdag 26/1 11:45