Volontärerna Julia Herou och Johanna Friman i full färs med att förbereda julkalaset. Foto: Anna Wilson

Julparty blir tradition för intregration

Nätverket Nema Problema från Lidingö ordnade julparty på Östra Real. – Min käpphästs är att integration inte bara går åt ett håll. Vi bygger ett nytt Sverige tillsammans, säger Ville Skoglund, initiativtagare till nätverkets integrationsarbete.

  • Publicerad 14:17, 22 dec 2017

I går dansades det kring granen, åts pepparkakor och öppnades klappar i matsalen på gymnsiaeskolan Östra real.

Det var närverket Nema Problema på Lidingö som upprepade julsuccén från förra året och bjöd gamla och nya svenskar till ett gemensamt julfirande.

Det var i december förra året som Robert Moldén, grundare till nätverket, bjöd  in barn till föräldrar i missbruk att fira jul hemma hos honom. Inbjudan gjorde han via ett Facebookinlägg. Det fick oanade konsekvenser.

Inlägget delats mer än 500 gånger fick julfirandet så stor spridning att det flyttades till Hersby gymnasium matsal.

– Han trodde att bara några barn skulle höra av sig och komma. Istället kom över 200 nyanlända och etablerade svenskar som dansade runt granen, drack glögg och gjorde julpyssel. Framförallt var det ensamkommande unga killar som kom, berättar Ville Skoglund som jobbar i nätverket. 

Det var i samband med detta han fick upp ögonen för integration och har hela året jobbat intensivt med frågan.

– När man verkligen träffar folk får man en känslomässig inblick i hur det är att kanske sitta ensam på ett boende. Vi har bland annat ordnat sammankomster på svenska högtider för både nyanlända och svenskar, säger han.

Han vill fokusera på det positiva med integration och chansen det ger att skaffa nya vänner och få nya insikter.

– Det bästa som kan hända är att man träffar några som är och fikar ihop efter att ha träffats på någon av våra sammankomster, säger han.

Ville Skoglund klär granen med en budskapskula.

 

”Bjud på dig själv”

– Min käpphästs är att integration inte bara går åt ett håll. Vi bygger ett nytt Sverige tillsammans, säger Ville Skoglund.

Han sätter första kulan i granen som festgästerna sedan dansade runt. Kulan får ett budskap som han vill dela med till Mitt i:s läsare:

Bjud på dig själv

– Förra året fick de som kom på vårt julfirande skriva en önskelista. Många önskande en svensk kompis. Så jag vill säga; ge av dig själv och ge av din tid. Jag lovar, ingen kommer att vara gladare än du, säger han.