Julklappsinsamling till behövande under julmarknaden i Täby Park 2018. Foto: Läsarbild Täby Park

Julklappsinsamling i Täby: ”Vill ge barn en guldkant i tillvaron”

Leksaker, pyssel och lego. Förra året skänkte Täbyborna runt 200 julklappar till behövande barn och unga under julmarknaden i Täby Park. I år hoppas man att ännu fler vill bidra med klappar.

  • Publicerad 08:02, 30 nov 2019

För tredje året i rad samlas julklappar in till behövande familjer under julmarknaden i Täby Park. Klapparna skänks sedan till Stockholms Stadsmissions mötesplats ”Unga station Järva” i Tensta, som vänder sig till barn och unga upp till 16 år.

”Vill ge barn en guldkant i tillvaron”

Robin Benigh är marknadskoordinator på Stadsmissionen, och ansvarig för julklappsinsamlingen. Han berättar att julklapparna som har skänkts tidigare år har uppskattas väldigt mycket. Klapparna delas ut under ett julfirande som mötesplatsen bjuder in till några dagar innan jul.

– För många är julkänslan en positiv känsla, men för vissa är den negativ. Har vi möjlighet att ge barn en guldkant i tillvaron så gör vi det, säger han.

Utanförskap extra tydligt under julen

Julen kan vara jobbig för många barn och unga, som inte har föräldrar som har råd att köpa julklappar, berättar han.

– Utanförskapet förstärks av att man inte har möjlighet att gör som alla andra. Det blir extra tydligt under högtider som julen.

Förra året skänkte julmarknadsbesökarna runt 200 julklappar. Alla presenter uppskattas, bland annat leksaker, lego, biobiljetter, pyssel och presentkort.

Hoppas att fler skänker julklappar i år

Behovet av stöd och hjälp till utsatta har ökat genom åren, vilket är anledningen till att Täby Park startade julklappsinsamlingen.

– Julen är framför allt barnens högtid och ingen ska behöva ha det tufft då. Om vi tillsammans med marknadsbesökarna kan bidra till att de får mer glädje i vardagen så vill vi verkligen göra det, säger Maria Campos Björkquist, marknadschef på Täby Park.

Julmarknaden pågår mellan klockan 10 och 15 den 30 november och förhoppningen är att fler besökare ska bidra med klappar i år.

– Vi hoppas på att vi ska kunna samla in minst 500 julklappar, säger Campos Björkquist.