Julklapp. Ingegerd Korning, Ingrid Von Celsing, Marianne Nordlinder, Svea Hermansson och Victoria Fallenius under julklappsutdelning på Idalagården. Foto: Anton Kyhlbäck

Julklappen: En egen hjärtstartare i Stocksund

Frivilligorganisationen Röda korset gav förra veckan en tidig julklapp till Idalagården.

  • Publicerad 18:31, 7 dec 2020

Julen kom tidigt till Stocksund. Förra veckan gav Röda korset i Stocksund en hjärtstartare i julklapp till Idalagården vid torget.

Inne i lokalerna träffades åtta personer, som fikade med kaffe och pepparkakor på behörigt avstånd, under överlämnandet av klappen.

– Det känns jättebra. Det blir en extra trygghet och säkerhet för alla som kommer till seniorträffen, men även för de som hyr lokalerna, säger Ingegerd Korning, aktivitetsansvarig för seniorträffen.

– Tomten kom tidigt i år.

Röda korsets gåva

Ordförande för Röda korsets krets i Stocksund, Victoria Fallenius, berättar att föreningen vanligtvis brukar anordna föreläsningar och träffar den här tiden på året.

Något som inte varit möjligt, med anledning av den rådande situationen. Och därför har det funnits pengar över i kassan – till en hjärtstartare.

– Vi har inte kunnat göra de här grädden-på-moset-grejerna. Då ville vi göra något bra och meningsfullt, och kom på den här idén, säger Victoria Fallenius.

Många kan räddas

I Sverige drabbas cirka 6 000 personer om året av plötsligt hjärtstopp, enligt Hjärt- och lungrådet i Sverige.

Både Victoria Fallenius och Ingegerd Korning berättar att de känner till fall där personer har räddats med hjärtstartare.

– Jag vet en kille i 40-års åldern som räddades av det. Därför känns det här extra bra också för mig, säger hon till Mitt i.

Lättillgänglig

På Idala Seniorträff träffas mellan 20 och 30 personer en vanlig dag. För närvarande har de stängt för allmänheten, men tar emot enskilda besökare.

Eller öppnar upp en kort stund när det är julklappsutdelning.

– Det händer inte så mycket nu, vilket är tråkigt. Men vi hoppas att allt det här ska vända, säger Svea Hermansson, som ofta besöker gården.

I början på nästa år kommer hjärtstartaren sättas upp på gården.  

– Den ska vara lätt att hitta och synligt. Även om man inte känner till lokalerna så ska du snabbt kunna hitta den om nöden kräver det, säger Ingegerd Korning.

Ingegerd Korning, aktivitetsansvarig på Idalagården. Foto: Anton Kyhlbäck

Victoria Fallenius, ordförande i Röda korsets Stocksundskrets. Foto: Anton Kyhlbäck

Visste du att...

Röda korset i Stocksund ska skramla pengar på Stocksunds torg den 12 december. På behörigt avstånd bjuds då nyfikna och förbipasserande på glögg från 11.00 till 14.00.

Det finns en app som heter "Rädda hjärtat". I den kan man se var närmaste hjärtstartare finns och lära sig mer om hjärt- och lungräddning.