Julöppet. Centrumkyrkan i Farsta centrum bjuder på julmat och värme på julafton. Foto: Sacharias Källdén

Julkassar delas ut till behövande i Farsta

Vid lunchtid på julafton och juldagen delas det ut kassar med julmat till behövande utanför Centrumkyrkan. Initiativet är en coronasäker lösning för att de som är utsatta och ensamma ska få fira lite jul.

  • Publicerad 10:57, 21 dec 2021

Det är människor från alla sociala klasser som kommer och inte enbart de som är fattiga.

På julafton och juldagen klockan 12-14 kan den som är hemlös, ensam eller lever i utsatthet komma förbi Centrumkyrkan i Farsta. För då delas det ut kassar med julmat utanför kyrkans entré.

– Det är fina kassar med julmat, julklapp, dricka och lite sådant. Vi kommer ha en vedkorg och marschaller och så får man kliva ut på röda mattan när man hämtar sin julkasse, säger Anette Kyhlström från organisationen Hela människan i Stockholms län.

De vill att besökarna ska känna sig sedda, bli tillönskade god jul och få prata med folk.

Jul i gemenskap

Initiativet kallas "Jul i gemenskap" och anordnas av ett antal organisationer och församlingar runt om i Stockholm. Vanligtvis brukar de hålla i en julmiddag i Immanuelskyrkan vilket de gjort sedan 2007. Men i år liksom förra året delar de ut julkassar runt om i staden istället.


 

Gemenskap. Kim Bergman och Anette Kyhlström berättar man i år kommer dela ut matkassar på julafton och juldagen. Foto: Sacharias Källdén

– Förra året när folk inte kunde resa var det många som upplevde en helt annan typ av ensamhet. Vi vill mötas i ögonhöjd och lyssna. Det är människor från alla sociala klasser som kommer och inte enbart de som är fattiga. De har det välbärgat men sitter ensamma, säger Centrumkyrkans diakonföreståndare Kim Bergman.

Julkasseutdelningen i Farsta genomförs med hjälp av volontärer och stöd från butiker och företag. Flera volontärer hjälper till för att själva slippa vara ensamma.

–  En del ligger i skilsmässa, har inte barnen i jul, har blivit änka eller änkling eller har barn som bor utomlands, säger Anette Kyhlström.

Krog i Farsta som har öppet på julafton

“4 corners pizza Farsta". Den som är pizzasugen på julafton kan äta på Farstaplan 20 som har öppet mellan kl 10-14. Här finns förutom pizza även sallad, snacks, efterrätt samt öl och vin.