Varje morgon fram till julafton släpps en ny låt. Den som strömmar kalendern får höra Joakims tolkningar av välkända julsånger som "O helga natt" och "Stilla natt".

Texterna har han skrivit om. "Stilla natt" har blivit en humoristisk hyllning till smaklökarna. I andra texter finns tankar om bland annat miljöförstöring, girighet och det ekorrhjul många människor rusar runt i.

Röst och akustisk gitarr

Inspelningarna är gjorda på telefonen, men med en förbluffande bra ljudkvalitet. Det är Joakims innerliga röst ackompanjerad av akustisk gitarr. Att strömma låtarna i kalendern på plattformarna Tiktok eller Bandcamp ger honom inte en krona.

Varför ville du göra detta?

– För att jag har cancer och varit under isen i många år. Jag har inte tagit en ton på över ett år men nyligen började jag spela musik igen.

Han fortsätter:

– Att spela musik igen har gett mig en riktig boost och höjer mitt humör. Om någon tar del av musiken eller kan relatera till texterna blir jag också glad.

"Fördämning brast"

Cancern har spridit sig i kroppen. Joakim berättar att han har en dödsdom över sig. Men när han tittade på gamla säsonger av tv-programmet "Så mycket bättre" fick han inspiration att göra musik på nytt.

Två låtar han skrev tillsammans med sina barn, 16 och 11 år gamla, blev startskottet för julkalendern.

– Det var som en fördämning som brast, säger han.