Julia Johansson Foto: Läsarbild Privat

Julia vill sommarjobba på lyxjakt

Julia Johansson från Lindholmen siktar på ett sommarjobb av det glassigare slaget – på internationell lyxjakt. Med båtutbildning i bagaget har nog goda chanser att få napp.

  • Publicerad 18:09, 29 mar 2019

Många tjänar ihop sina semesterpengar inom vården på kafé och i butiker. Julia Johansson, 21, siktar in sig på ett annorlunda arbete: som säsongsanställd på internationella lyxjakter.

– Jag älskar att resa och att vara på båtar, så det känns solklart, säger hon.

Stewardess

Redan nu jobbar hon på skärgårdsbåt. Men hon vill utomlands och när hon såg att en kompis jobbar på yacht blev hon själv nyfiken och gick en förberedande kurs hos ett av de företag i Sverige som utbildar för och ibland förmedlar jobb på lyxbåt.

Arbetsuppgifterna handlar antingen om att jobba uppe på däck med allt från underhåll och städning till att skjutsa in båtägare med gäster i hamn med ribbåt.  Eller om att vara så kallad stewardess och städa, bädda sängar och servera.

Hur känner du inför passa upp på rika och kanske bortskämda människor?

– Det viktigaste för mig är att komma ombord på en båt där det är bra stämning där de inte ser ned på en som om man vore tjänstefolk. Men jag har också jobbat på restaurang och då servar man folk hela tiden. Ofta får man tillbaka, i form av dricks eller ett leende. Och folk är ju på semester. Då ska man ge dem den bästa upplevelsen de kan få.

Det är båtägaren som är arbetsgivare och några svenska arbetsrättsliga regler gäller inte.

Långa arbetsdagar

– Det är väldigt anpassat till om ägarna är ombord. När de inte är det jobbar man 8–17. Är de ombord är dagarna betydligt längre, det kan vara jättelånga pass från 8 till 23. Då är fokus på att ägarna har det så bra som möjligt, säger Lisa Emlund på Yachting Sweden, företaget som anordnar kursen.

Hon har själv flera års erfarenhet av jobb på yacht och håller med om att det handlar om att arbeta för människor som är vana vid att få vad de ber om.

– Personligen blev jag en gång tillfrågad om att servera toppless. Då gick jag till min chef och som tog bort mig från det passet. 

Vad händer om ägaren inte gillar en?

–  De bestämmer ju vilka de vill omge sig med, det ska man inte sticka under stol med. Man är inte livegen och kan självklart säga ifrån. Men man kanske inte får behålla sitt jobb.

Ändå överväger de positiva erfarenheterna.

Se världen

– Jag har fått resa runt världen på ett sätt jag aldrig kunnat göra annars. Jag kom till Karibien, USA och Spanien och fick dessutom betalt för det. Jag har fått vänner för livet. Och sedan är det väldigt bra betalt. De man jobbar för är bra på ge dricks.

Julia Johansson håller nu på och sätter ihop ett cv på engelska. Att hon har stor vana vid segling, har gått på Marina läroverket och redan haft flera jobb på båt är starka meriter.

– Jag kan garantera att hon snabbt får ett jobb på yacht, säger Lisa Emlund.