Julia Schaffer har kämpat mot kommunen i fyra år. Foto: Stefan Källstigen

Julia har varit utan dricksvatten – i fyra år

När det sprängdes för vägar, vatten och avlopp i Gladö kvarn 2016 gick Julia Schaffers brunn sönder. Sedan dess har hon varit utan dricksvatten. Trots att kommunen tidigare lovat henne pengar har de nu kommit fram till att det inte är deras ansvar. – Jag har hållits gisslan i fyra år, säger hon.

  • Publicerad 11:30, 17 jan 2020

Vi kryper in i källaren under Julia Schaffers hus. Det är lågt i tak och går inte att stå upprätt. Julia Schaffer visar röret till den 90 meter djupa brunnen och filtret intill, som är täckt av grus längst ner.

– Förr kunde jag ha samma filter i över ett halvår, nu kan jag få byta varje vecka om det regnar mycket, säger hon.

Problemen började i april 2016. En entreprenör utförde sprängningar på uppdrag både av kommunen och Stockholm Vatten och avfall (SVOA) för att anlägga vägar och kommunalt vatten och avlopp.

Två år tidigare hade kommunen tagit vattenprov från hennes och de andra grannarnas brunnar. Julias vatten var helt utan anmärkning. Men samma dag som de sprängde intill tomten fick Julia fullt med grus i glaset när hon hällde upp vatten från kranen.

Julia Schaffer intill brunnsröret i källaren. Hon visar hur filtret färgas vart av grus, vilket gör att det måste bytas betydligt oftare nu än tidigare. Foto: Stefan Källstigen

Ytvatten forsade in

Hon kontaktade kommunen och fick prat med en projektledare som först inte ville kännas vid att kommunen skulle ha något ansvar. Efter några ytterligare samtal skickade kommunen ut en rörfirma som filmade brunnsröret.

– På filmen framgår att röret spruckit och att grusblandat ytvatten forsar in i brunnsröret. De spolade ur röret och det sprutade ut grus i källaren, berättar Julia Schaffer.

De satte på en manschett i röret, men det fungerade inte.

Bilden är från 2016 då brunnen gick sönder och Julia stack ner sin hand i röret. Foto: Privat

Vattenprovet visade bland annat på koliforma bakterier.

Om jag hällde upp ett glas vatten var det fullt med grus i vattnet. Det tänker jag inte dricka.

Julia Schaffer.

– Kommunen påpekade att det var tjänligt med anmärkning. Men om jag hällde upp ett glas vatten var det fullt med grus i vattnet. Det tänker jag inte dricka.

Kommunen erbjöd sig att köra ut vatten, men för Julia var det enklare att ta med hem från sitt företag. I fyra år har hon burit hem dunkar med dricksvatten. Foto: Stefan Källstigen

Tar med dricksvatten hem i dunkar

Kommunen föreslog en filterlösning, men det visade sig att det inte gick eftersom det var för lågt i tak i Julias källare.

I fyra år har Julia och hennes sambo varit utan dricksvatten. Julia tar med sig dunkar med vatten hem från sitt företag. Dessutom förstör gruset alla VVS-installationer.

Under den här tiden har jag bytt duschblandare 6 gånger, 3 tvättmaskiner och 2 diskmaskiner.

Julia Schaffer.

– Under den här tiden har jag bytt duschblandare 6 gånger, 3 tvättmaskiner och 2 diskmaskiner. Jag måste göra rent duschblandaren varje vecka.

Julia är hantverkare och är glad att hon kunnat fixa mycket själv. Men kontakterna med kommunen har varit mycket tidskrävande.

– Jag har inte orkat driva det här hela tiden, utan har ofta fått ny energi efter semestern och julledigheten, säger hon.

Efter sprickan i brunnen blev filtret helt svart av grus. Foto: Privat

Lovades ersättning och kommunalt VA

I februari 2018 lovade dåvarande projektledaren henne ersättning och en lösning på situationen.

”Som ersättning för skadan kommer SVOA dra fram tillfälligt vatten till dig så fort VAt är färdigt som du kan nyttja fram till att du kopplar på dig på nätet. Som ytterligare ersättning för brunnen kommer vi erbjuda dig pengarna för den filterlösning som tidigare var föreslagen till dig men som inte gick att installera (56 050 kr exkl moms).” står det i mejlet.

Det var bara det att projektledaren slutade samma vecka och hans efterträdare fick hon aldrig kontakt med.

– Hon svarade aldrig på mejl. Sedan slutade hon också.

Julia började känna sig allt mer desperat och kontaktade kommunjuristen. Denna hänvisade henne tillbaka till ytterligare en projektledare som uppmanade Julia att göra en skadeanmälan. Kommunens försäkringsbolag måste utreda om kommunen är skyldig.

– Jag påpekade att de redan gått med på att ersätta mig, men jag var tvungen att dra alltihop igen.

”Kommunen är inte ansvarig”

Det här var i januari 2019. Julia har sedan tagit hjälp av en juristbyrå som har gjort påstötningar på kommunen vid ett flertal tillfällen.

Den 14 januari, ett år efter att kommunen meddelande att försäkringsbolaget skulle utreda frågan, och nästan fyra år efter att skadan inträffade får hon till sist svar. Utredningen har visat att det är mer sannolikt att sprängningarna som entreprenören utförde för SVOA har orsakat den försämrade vattenkvaliteten, eftersom kommunens sprängningar var mer ytliga. Dessutom kan man inte fastslå att sprickan beror på sprängningarna, eftersom röret inte filmats tidigare.

Jag vill inte bo kvar i kommunen längre, men jag kan inte sälja eller hyra ut så länge frågan inte är löst.

Julia Schaffer.

– Jag förstår inte hur det kan gå till så här. Huddinge kommun har hållit mig gisslan i fyra år. Jag vill inte bo kvar i kommunen längre, men jag kan inte sälja eller hyra ut så länge frågan inte är löst. Innan det här hände trodde jag att kommunen fanns till för att hjälpa sina invånare, men de kan bete sig hur som helst, säger Julia Schaffer.

Läs kommunens svar här:

Kommunen: ”Det är inte rimligt att det ska ta så lång tid”