I minst 20 år har Margretelundsskolan i Österåker slarvat med elevernas hälsovårdsjournaler.Det visar en granskning som kommunen själv gjort – efter att skolan anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kommunens egen granskning visar att skolan, i stället för att föra över all information om enskilda elever till kommunens digitala arkiv, i flera fall sparat denna i pappersjournaler, kollegieblock och på post-it-lappar.

Den äldsta eleven vars pappersjournal man hittat på skolan var född 1988 – vilket betyder att hen slutade på skolan redan år 2000/2001.

Flera brister upptäckta

Enligt kommunarkivarien som gjort tillsynen har skolan brustit i sin hantering på en rad punkter, men enligt Henrik Kempe, chef för elevhälsan i Österåker, har det inte påverkat hälsoarbetet.

Vi upplever inte att det är en så stor brist att det hotar patientsäkerheten.

Har vårdnadshavare informerats?

– Nej, men det ingen som råkat illa ut. Det är mer att vi behöver justera rutinerna.

I februari inledde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sitt tillsynsärende om Margretelundsskolan. Enligt Inger Hemmingsson, inspektör på IVO, besökte man inte skolan utan ställde frågor till kommunen.

Utifrån svaren bedömde man sedan att det inte fanns några brister och avslutade ärendet. Sedan dess har IVO fått nya tips. Bland annat ska majoriteten av skolans fjärdeklassarna inte erbjudits hälsobesök. Enligt Henrik Kempe beror det inte journalhanteringen.

– Det beror på omständigheter runt omkring.

I juni skrev en vårdnadshavare till IVO att det tagit skolhälsovården på Margretelundsskolan mer än tre månader att skicka en remiss. I april tipsade en "tjänsteperson kommun/region”, om att man fått påminna skolan "ett antal gånger" innan de fått en elevs journal: ”Den försenade handlingen har medfört att vaccinationer fördröjts”.

Alla upplysningar vi får in är intressanta, säger Inger Hemmingsson, inspektör på IVO.