Journalistmord i Istanbul ger svallvågor i Nacka

Det förmodade journalistmordet i Istanbul har gett eko i hela världen. Även lokalt i Nacka följer ett storbolag som Atlas copco, med verksamhet i Saudiarabien, utvecklingen ”noga”. På fredag hålls en manifestation i Stockholm för den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

  • Publicerad 09:00, 25 okt 2018

Det förmodade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och dess efterspel, följs av en hel värld.

Den regimkritiska och landsflyktige Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens ambassad i Istanbul den 2 oktober och enligt medieuppgifter blev han bragd om livet inne på ambassaden.

Rullas upp i medierna

Efterspelet kring den spektakulära händelsen rullas för närvarande upp i medierna.

Även lokalt i Nacka följer ett storbolag som Atlas copco, med huvudkontor i Sickla och verksamhet i Saudiarabien, utvecklingen.

Som händelseutvecklingen ser ut hittills har Atlas copco inga planer på att ändra sin verksamhet i Saudiarabien, skriver Sara Liljedal, presschef på bolaget. I ett mejl till tidningen skriver Sara Liljedal att bolaget följer utvecklingen ”noga”:

”Vi agerar inte på egen hand utan följer internationella lagar, avtal och sanktioner. Om det skulle ske förändringar, till exempel från FN, kommer vi att anpassa oss.”

SJF ställer inga krav

Jakob Lapidus, ansvarig utgivare på Svenska journalistförbundet, säger att journalistförbundet inte ställer några krav på att exempelvis företag med verksamhet i Saudiarabien, ska ändra sin verksamhet med anledning av det som hänt i Istanbul:

Det här måste utredas, det räcker inte med en utredning i saudiarabisk regi

Jakob Lapidus, SJF

– Vi från SJF står bakom det internationella journalistförbundet uttalande och det finns inget där om att företag ska avbryta sin verksamhet. I det avseendet har inte journalistförbundet fakta på bordet.  Det här måste utredas, det räcker inte med en utredning i saudiarabisk regi.

På fredag hålls en manifestation i Stockholm till stöd för Jamal Khashoggi och andra som fängslats för att ha använt sin yttrandefrihet i Saudiarabien.