Velena Margun tycker att torget ska namnges efter Dawit Isaak. Foto: Pekka Pääkkö

”Journalisten Dawit Isaak borde få ett torg på Lidingö”

Dawit Isaak borde få en plats uppkallad efter sig på Lidingö – om Mitt i:s läsare får bestämma. – Eritreas ambassad ligger ju här så det är en bra idé, säger Velena Margun.

  • Publicerad 05:00, 11 maj 2020

Torget runt hörnet, vägen du bor på eller parken i närheten. Flera platser i Lidingö är namngivna efter personer som gjort avtryck i historien.

Men finns det kanske personer som förtjänar en plats – men som i dag inte har det? Mitt i frågade läsarna om förslag.

Har suttit fängslad sedan 2011

På Lidingö är flera läsare eniga – Dawit Isaak borde hyllas med en plats. Detta trots att han fortfarande lever. I dag är det ovanligt att namnge en plats efter en levande person. Personen ska helst ha varit död i 3–5 år.

Dawit Isaak är en eritreansk-svensk journalist och författare som greps i september 2001 tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i Eritrea. Sedan dess har han suttit fängslad i landet och varken svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer får besöka honom.

Lidingöbon Velena Margun tycker att det minsta Sverige kan göra är att hylla Dawit Isaak med att namnge en plats efter journalisten. Foto: Pekka Pääkkö.

Torget kan uppkallas efter Isaak

Politiker på Lidingö har via en motion försökt att få torget som ligger i närheten av Eritreas ambassaden i kommunen att namnges efter journalisten. Förslaget var att döpa torget till ”Dawit Isaaks frihetstorg” – men förslaget fick inte majoritet och röstades ner.

Den här platsen har ju ingen speciellt namn så jag tycker att döpa platsen efter Dawit Isak är en bra idé för att stötta honom och han närstående, säger Velena Margun som bor i Brevik.

Hon tycker att det är det minsta Sverige kan göra för den fängslade journalisten.

– Jag önskar att han skulle kunna få reda på det på något sätt, att han har ett sådant stöd från svenska folket.

Här är platsen på Lidingö som Mitt i:s läsare tycker borde namnges efter Dawit Isaak för att stötta journalisten som sitter fängslad i Eritrea. Foto: Pekka Pääkkö.

Velena Margun håller med om att torget borde namnges efter honom.

Eritreas ambassad ligger ju här i närheten så det är en bra idé. Det är absolut lämpligt att den ska ligga just här, säger hon.

Andra människor Lidingöborna vill hylla med en plats

  • Mitt i:s läsare vill även hedra Raoul Wallenberg, som redan i dag har en staty i stadshusparken för sin gärning. Wallenberg föddes i Kappsta på Lidingö och var en svensk diplomat som räddade judar och romer under andra världskriget. En läsare tycker att han borde få en park uppkallad efter sig i närheten av huset han växte upp på Lidingö.
  • Beppe Wolgers, var en svensk författare, poet, textförfattare och underhållare. Han bodde en tid i sitt liv på Lidingö.
  • Wilhelmina Skogh, var en entreprenör inom hotell- och restaurangbranschen. Även hon bodde en tid i sitt liv på Lidingö.
  • Ernst-Hugo Järegård, var en skådespelare. Han föddes i Ystra i Skåne men bodde på Lidingö fram till sin död.
  • Alicia Lundberg, var en journalist och radio- och tv-presentatör. Hon föddes på Kungsholmen men bodde fram till sin död på Lidingö.
  • Monica Zetterlund, var en jazzsångerska, revyartist och skådespelare. Hon växte upp i Hagfors i Värmland, men bodde som vuxen flera år på Lidingö.
  • Povel Ramel, var en revyförfattaren, kompositör, pianist, sångare, kommer och skådespelare. Han bodde på Lidingö fram till sin död.
  • Tage Danielsson, var en svensk författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker. Han bodde på Lidingö fram till sin död.
  • Hasse Alfredson, var en svensk komiker, filmskapare, regissör, författare och översättare. Han bodde på Lidingö fram till sin död.