Enligt domen har både kvinnan och pojken bekräftat att de haft en sexuell relation. Foto: Sofia Ekström

Jourhemsmamma dömd: Hade sex med ensamkommande pojke

En kvinna i 30-årsåldern hade en sexuell relation med en ensamkommande pojke som hon var jourhemsförälder åt. En del av bevisningen var en sexfilm som pojken spelat in. Nu har kvinnan dömts för sexuellt utnyttjande av barn.

  • Publicerad 15:07, 11 dec 2019

För snart tre år sedan var en 15-årig ensamkommande pojke jourhemsplacerad hos en Järfällabo i 30-årsåldern.

Efter att pojken flyttat berättade han i sitt nya jourhem att han hade haft en sexuell relation med kvinnan han tidigare var placerad hos. När pojkens gode man fick höra detta gjordes en polisanmälan.

Hot och våld

Enligt domen har både kvinnan och pojken bekräftat att de haft en sexuell relation.

Kvinnan har uppgett att pojken, genom att agera våldsamt och hotfullt, tvingade henne till handlingarna samt att pojken misshandlat henne vid flera tillfällen.

Tingsrätten konstaterade att det finns saker som talar för att pojken kan ha varit våldsam, men hittade inget stöd för att detta skulle vara kopplat till den sexuella relationen.

Tvärtom, skriver tingsrätten, ser den sexuella relationen ut att ha varit frivillig från båda parter – och hänvisar bland annat till sexfilm som pojken spelat in med sin mobiltelefon.

Trodde han var 23

Kvinnan har uppgett att hon trodde att pojken var 23 år gammal. Tingsrätten, som skriver att pojken precis fyllt 15 när han flyttade in hos kvinnan, menar att det inte är trovärdigt och slår fast att hon måste ha insett att han var under 18.

Kvinnan har mot sitt nekande dömts för sexuellt utnyttjande av barn till villkorlig dom och samhällstjänst. Mitt i har varit i kontakt med kvinnans advokat som inte vill kommentera tingsrättens dom.