– Jag är hedrad över att få detta fina pris, och oerhört tacksam för att jag bor i en kommun som väljer att uppmärksamma och stötta kulturarbetare, säger hon.

Josefin Sundström är en populär programledare i såväl större nöjesproduktioner som i barn- och ungdomsprogram i SVT och TV4.

Men hon får kommunens kulturpris på 60 000 kronor främst för ”sitt imponerade bidrag inom genren litteratur för barn. Genom åren har Josefine jobbat nära förskolor, skolor och bibliotek för att locka nybörjarläsaren och öka språkutvecklingen”.

Tre nya böcker på gång

Josefines Sundströms bokserie Sagasagor, för i första hand 3–6-åringar, har filmatiserats och översatts till cirka 20 språk.

https://www.mitti.se/noje/josefines-saga-far-liv-som-film-premiar-pa-fredag/lmsdk!6031503/

– Just nu skriver jag på tre böcker som jag hoppas ska landa hos bibliotek och bokhandel inom kommande två år. Sollentunas kulturpris frigör tid till koncentrerat arbete. Tusen tack! säger hon.

Sammanlagt delar kultur- och fritidsnämnden ut 125 000 kronor i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur-, idrotts- och fritidsliv.

Årets stipendium för Ung kultur går till Irma van den Poel, illustratör och serietecknare, för att hon ska kunna producera en egen serieroman. ”Hallewells Flickskola” är tänkt att bli en grafisk novell på 200 sidor för unga vuxna, en målgrupp som hon enligt nämnden når ”med sitt moderna uttryck och sin humoristiska ton”.

"Roligt men svårt arbete"

Ida Welander tilldelas stipendiet Ung idrottsutövare. Hon är elitsatsande inom sporten voltige, som handlar om att utföra gymnastiska rörelser på en häst i galopp. Ida Welander fattade tycke för sporten på grund av det viktiga samspel som finns mellan häst och ryttare, och i dag är hon med i Sveriges landslagstrupp.

– Grattis till alla stipendiater och pristagare! Vi har haft ett roligt men svårt arbete att välja ut årets vinnare. Att Sollentuna har ett aktivt föreningsliv och ett utmärkt kultur- och fritidsliv blir extra tydligt vid vår årliga utdelning av stipendier och utmärkelser, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.