Josefine från Telefonplan är Årets ölutvecklare

För ett år sedan startade Josefine Törnqvist från Telefonplan Facebookgruppen Ölgäris för att göra ölbranschen mer jämställd. Nu har hon fått utnämningen Årets ölutvecklare på Restauranggalan.

  • Publicerad 10:00, 25 okt 2018

Josefine Törnqvist jobbar själv inom bryggeribranschen. Hon har stått på många mässor och festivaler och känt sig ensam som tjej.

– Det finns höga kunskapskrav och det är en väldigt manlig bransch, säger hon.

För ett år sedan startade hon Facebookgruppen ”Ölgäris” (gäris är slang för tjej).

Samlar öldrickare och professionella bryggare

– Det är ett community för kvinnor och ickebinära som vill snacka öl utan att bli ifrågasatta. Vi delar med oss av tips, går på festivaler och brygger tillsammans.

I lördags hade gruppen ettårsfest – 6000 ölintresserade tjejer och ickebinära har gått med i gruppen under året.

– Det är både professionella som jobbar på bryggerier och restauranger men också många öldrickare. Vi får väldigt bra utbyte av varandra.

Branschen vill bli mer jämställd

Att gruppen skulle bli så populär hade hon inte väntat sig, men hon tror att det finns ett sug från branschen att få in fler kvinnor.

– Alla vill ha en mer jämställd bransch.

Hon blev väldigt glad över priset.

– Det känns superkul! Det här är verkligen ett pris som talar sitt tydliga språk – att vi behöver göra saker för att få in kvinnor i ölbranschen.

Priset för Årets ölutvecklare delades ut på Restauranggalan som gick av stapeln den 22 oktober. På Restauranggalan, som arrangeras av branschtidningen RS, Restauranger & Storkök, hyllas förebilder, inspiratörer och innovatörer inom den svenska restaurangnäringen.

Fakta

Motiveringen

”Årets vinnare har inte bara lyckats skapa en plats på nätet där alla är välkomna, utan även inspirerat till nya möten, kunskap och en roligare bransch. Ölbryggning i all ära, men årets vinnares största bedrift är nog att utmana våra fördomar och slå ett slag för gäris.”