Josef Pujol uppmanar alla Hammarbyfans att komma till Eriksdalshallen på söndag då säsongens första derby mot Ricoh ska spelas. Foto: Pekka Pääkkö

Josef vräker in mål och väntar på bud

Hammarbys målspruta Josef Pujol har alltid velat testa på proffslivet utomlands. Nu gör 23-åringen sin sjunde säsong i elitserien och väntar fortfarande på rätt anbud. – Jag tänker alltid för mig själv att ”det här blir min sista säsong”, säger han.

  • Publicerad 13:23, 28 sep 2015

Det var inte många som klagade på Josef Pujols målskörd förra året. Facit blev 186 mål på 30 seriematcher – en leverans som den 23-årige niometersskytten får svårt att toppa nu när elitserien återigen har kommit i gång.

– Det går väl att slå. Jag tycker att jag spelade bra under hösten förra säsongen, men inte så bra på våren. Spelar jag bara bra hela säsongen så borde det rent teoretiskt gå att slå, säger han.

Målsnittet per match blev 6,2 förra säsongen. Och Pujols nuvarande form lovar gott då de två första omgångarna av årets elitserie har resulterat i sju mål vardera mot Redbergslid och Alingsås.

Inleda seriespelet starkt brukar han göra. Den stora utmaningen i år blir att bibehålla formen hela vägen till slutspelet.

– Jag har en ganska egen fysik som handbollsspelare, jag är ganska liten och vill vara så rapp som jag bara kan. Den rappheten tycker jag att jag tappade lite under våren. Den kommer jag jobba hårdare för att behålla.

Josef Pujol har Hammarby i blodet. Som barn var han en inbiten supporter och gick på så många matcher han kunde i fotboll, handboll och bandy. Själv började han spela handboll för klubben för tio år sedan, men snart är det dags att ta nästa kliv och spela i en annan liga.

– Jag kör alltid ettårskontrakt och tänker alltid för mig själv att ”det här blir nog min sista säsong”. Jag vill bli utlandsproffs, det är ingen hemlighet, och kommer det ett erbjudande som är tillräckligt attraktivt så kommer jag att ta det.

Det är viktigt att anbudet kommer från rätt klubb och rätt liga, bland annat lockar Frankrike och Danmark. Men Josef Pujol har ingen brådska.

– Jag har haft utländska erbjudanden tidigare, men då har jag inte känt ”wow, det här tåget måste jag hoppa på”. Det här är mitt sjunde år i elitserien och nästan alla år så har jag gått framåt. Så länge jag utvecklas åt rätt håll så känner jag mig inte stressad.

Och du trivs väldigt bra i Hammarby?

– Ja, verkligen. Vi tar visserligen lite för små steg men det går ända framåt hela tiden i Hammarby både som förening och som lag.

I hemmapremiären mot Alingsås, där Hammarby kvitterade till 28–28 i matchens slutskede, var Josef Pujol inte helt nöjd med inramningen i Eriksdalshallen. När det på söndag är dags för säsongens första derby mot Ricoh hoppas han på bättring.

– Det ska bli kul. Förhoppningsvis så kan ett derby få hammarbyare och handbollsintresserade att vakna till och komma till hallen. Det var tre jämna matcher mot dem förra säsongen och det brukar bli roliga och fysiska tillställningar.

– Vi får titulera oss som en storebror till Ricoh och det ska vi visa på planen också.

Fakta

Josef tror på grinig derbydrabbning

Namn: Josef Pujol.

Ålder: 23.

Bor: Södermalm.

Klubb: Hammarby.

Position: Mittnia.

Längd: 183 centimeter.

Vikt: 77 kilo.

Tidigare klubb: IK Bolton.

Om söndagens derby mot Ricoh: ”Det smäller lite mer mot Ricoh och det blir lite grinigare. Inget av lagen spelar nog så annars, men det är något som växer fram när vi möts.”

Visa merVisa mindre