Jordgubbarna har torkat bort

I södra Sverige slog frosten ut årets jordgubbar. I Antuna har en sval sommar gjort att gubbarna växer långsamt och nu har den sista skörden torkat bort. Självplocksentusiasterna får hoppas på bättre lycka nästa år.

  • Publicerad 16:29, 20 jul 2017

Hur skulle ni beskriva det här jordgubbsåret?

– Dåligt, säger Benny Samuelsson, pensionerad trädgårdsmästare som driver självplocket i Antuna.

– Det kunde ha varit värre, vi drabbades inte av frosten, säger Jimmy Samuelsson, son till Benny. Större delen av året är han sjökapten på en Finlandsfärja men vid sidan av odlar han jordgubbar med sin pappa.

– Men det har varit ett förlustår, säger Benny.


 

2017 var ett dåligt jordgubbsår. Foto: Christian Johansson

 


Årets sommarväder har inte varit gynnsamt för gubbarna. Svala temperaturer och snålt med regn är raka motsatsen till jordgubbens preferenser. Det märks på höga jordgubbspriser och färre försäljare i diken och utanför mataffärer.

– Det är inte klokt så kallt det var hela maj, säger Benny.

I södra Sverige drabbades många odlare av frostens återkomst i april. När det först är varmt och sen kommer en ny kallknäpp kan det påverka pollineringen.

– Det har varit mindre tillgång och ojämnare tillgång i år, säger Kimmo Rumpunen, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Att far och son Samuelsson i Antuna inte drabbades av det var ren flax.

”Det är inte klokt så kallt det var hela maj.”

Benny Samuelsson

– Det var så kallt så inga knoppar hade hunnit komma upp, säger Jimmy Samuelsson.

De började sin bana som jordgubbsodlare i Görväln i Järfälla. Där drev de odlingar fram till 2007 men många stamkunder åker idag till deras självplocka i Antuna. Där har de drivit självplocket sen 1994, strax norr om gränsen mellan Sollentuna och Upplands Väsby kommun. Ett av få självplock som finns kvar i Stockholmstrakten.

– Jordgubbar sköter inte sig självt, säger Benny.

– Många slutade på 2000-talet, då var självplock en nedåtgående trend. Men nu har det varit en extrem tillströmning av kunder, säger Jimmy.

När de öppnade för säsongen den 28 juni var det hundratals plockare som kom ut och köerna gick hundra meter tvärs över fältet. Sen var det länsat på jordgubbar och de fick hålla stängt i fem dagar för att låta nästa skörd mogna.


 

När självplocket öppnade för andra gången i år, den andra juli, blev fältet snabbt fullt och jordgubbarna tog slut på några timmar.

 


– Vi hann bara ha öppet tre dagar i år, säger Benny.

Förra året höll självplockssäsongen i tre veckor. Då drabbades de av gråmögel – jordgubbsodlarnas värsta fiende. Men i år är torkan det främsta problemet eftersom de inte har någon konstbevattning utan förlitar sig till regnet.

– Normalt får plantan bär fyra gånger om. I år har det gått bra med första och andra skörden men tredje och fjärde torkade bort. Men så blir det ibland, säger Jimmy.

– Det är inte ett år som är det andra likt, säger Benny.

”Men tre veckor efter midsommar verkar de flesta ha ledsnat på färska jordgubbar.”

Benny Samuelsson

Nu står hoppet till ordentliga höstregn. Det är nämligen avgörande för att plantorna ska sätta bär till nästa år.

Så är hoppet helt ute för stockholmarna som hoppats på att få plocka gubbar i år? Nej, odlingar som har haft konstbevattning kan fortfarande ha bär kvar. Enligt telefonsvaren ska Trägårn i Södertälje ha självplock i helgen.

Många odlare sätter ut nya plantor mitt i sommaren vilket gör att jordgubbssäsongen kan hålla i sig ända in i oktober.

– Men tre veckor efter midsommar verkar de flesta ha ledsnat på färska jordgubbar, säger Benny Samuelsson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10