Örnsbergskillen Jonny Angel Bendz gillar både Kanelbullens dag och Fettisdagen. Men mumsandet fick honom också att fundera.

– Jag älskar semlor men jag älskar att cykla också. Varför firar vi inte Cykelns dag, det borde vi göra! Jag pratade med mamma om det. Sedan frågade hon Rulle Carneholm, en av de bästa gympalärare som finns, om vi inte kunde ordna en dag ihop, berättar Jonny.

Nu är det dags. Den 1 juni klockan 15–18 firas Cykelns dag på ängen mellan Arkenparken i Axelsberg och Hägerstenshamnens skola. Jonny har planerat ihop med mamma Klara och Rulle och får ett eget lopp uppkallat efter sig – Jonnys cykelrace.

– Banan ska gå uppför backen här vid gräsmattan och sedan ner igen på andra sidan med lite hinder som man ska åka emellan, berättar han.

Rockande pappa

Alla är välkomna till firandet, som börjar med information om trafikvett, säker cykling och chans att prova på knasiga cyklar. Sedan blir det allt från cykelshow och cykelrock till cykelloppis och bio (se faktaruta).

För rocken står Jonnys pappa, Andreas Angel, som är musiker. Han har trummat ihop kompisar till bandet Rock'n'rull som spelar låtar med cykeltema. Far och son är för övrigt en tajt cykelduo som cyklade ihop till Gröna Lund när Jonny bara var 3,5 år.

– Vi cyklar downhill ihop, nerför enormt branta backar. Det går fort men jag trillar inte, berättar Jonny.

Avslutas med bio

Det går bra att ta med sig alla slags cyklar till ängen – enhjulingar, tvåhjulingar, trehjulingar, sparkcyklar, lådcyklar eller tandemcyklar. Man kan förstås också komma utan cykel, och bara koppla av på medhavd picknickfilt.

Dagen genomförs av föräldrar och barn i samarbete med Hägerstenshamnens skola och lokala aktörer. Jonny hoppas på fin stämning.

– Jag vill att det ska kännas som på en skolavslutning. Det ska vara många picknickfiltar och det ska vara cykellopp. Det blir roligt!

Fotnot: Det finns också en officiell Cykelns dag. Den firas världen över den 3 juni.