Älskar cykling. "Jag tycker om att cykla för att det går fort och för att det är roligt. Det är en härlig känsla", säger Jonny Angel Bendz. Foto: Märta Lefvert

Jonny, 8, bjuder in till Cykelns dag

8-årige Jonny Angel Bendz älskar att cykla. Nu bjuder han in till Cykelns dag hemma i Örnsberg, med cykelshow, cykelrock, cykelrace och bio.

  • Publicerad 06:30, 28 maj 2022

Jag vill att det ska kännas som på en skolavslutning.

Örnsbergskillen Jonny Angel Bendz gillar både Kanelbullens dag och Fettisdagen. Men mumsandet fick honom också att fundera.

– Jag älskar semlor men jag älskar att cykla också. Varför firar vi inte Cykelns dag, det borde vi göra! Jag pratade med mamma om det. Sedan frågade hon Rulle Carneholm, en av de bästa gympalärare som finns, om vi inte kunde ordna en dag ihop, berättar Jonny.

Nu är det dags. Den 1 juni klockan 15–18 firas Cykelns dag på ängen mellan Arkenparken i Axelsberg och Hägerstenshamnens skola. Jonny har planerat ihop med mamma Klara och Rulle och får ett eget lopp uppkallat efter sig – Jonnys cykelrace.

– Banan ska gå uppför backen här vid gräsmattan och sedan ner igen på andra sidan med lite hinder som man ska åka emellan, berättar han.

Rockande pappa

Alla är välkomna till firandet, som börjar med information om trafikvett, säker cykling och chans att prova på knasiga cyklar. Sedan blir det allt från cykelshow och cykelrock till cykelloppis och bio (se faktaruta).

För rocken står Jonnys pappa, Andreas Angel, som är musiker. Han har trummat ihop kompisar till bandet Rock'n'rull som spelar låtar med cykeltema. Far och son är för övrigt en tajt cykelduo som cyklade ihop till Gröna Lund när Jonny bara var 3,5 år.

– Vi cyklar downhill ihop, nerför enormt branta backar. Det går fort men jag trillar inte, berättar Jonny.

8-årige Jonny Angel Bendz gör konster på cykeln, på ängen nedanför Arkenparken. Foto: Märta Lefvert

Avslutas med bio

Det går bra att ta med sig alla slags cyklar till ängen – enhjulingar, tvåhjulingar, trehjulingar, sparkcyklar, lådcyklar eller tandemcyklar. Man kan förstås också komma utan cykel, och bara koppla av på medhavd picknickfilt.

Dagen genomförs av föräldrar och barn i samarbete med Hägerstenshamnens skola och lokala aktörer. Jonny hoppas på fin stämning.

– Jag vill att det ska kännas som på en skolavslutning. Det ska vara många picknickfiltar och det ska vara cykellopp. Det blir roligt!

Fotnot: Det finns också en officiell Cykelns dag. Den firas världen över den 3 juni.

Trafikvett, cykelshow och cykelrock på programmet

Det här händer på ängen mellan Arkenparken och Hägerstenshamnens skola, den 1 juni :

Kl 15–16: Info om säker cykling, trafikvett, chans att prova knasiga cyklar.

Kl 16: Cykelshow med Andreas Lindqvist/Future Promotion.

Kl 16.30–17.45: Jonnys cykelrace, cykelmusik med Rock'n' Rull, cykelloppis, cykelverkstaden Officina D'abramo oljar cyklar med mera.

Kl 17.45: Cykeltur till Bio Aspen.

Kl 18: Bio Aspen visar "Trion från Belleville", en prisbelönt animerad film om Champion, som är lyckligast när han får cykla. Biljetter köps med fördel i förväg, via Bio Aspens webbsida.

Visa merVisa mindre