När jobbet fick Jonna Toldon att vilja flytta från Västerås till Stockholm ställde hon sig i flera bostadsköer runtom i regionen. Hos Förvaltaren i Sundbyberg har hon i dag hunnit skrapa ihop cirka 3 300 poäng, motsvarande drygt nio års kötid.

Sett till snittet räcker det fortfarande inte för en enrummare i vare sig Storskogen (3 524 poäng) eller Duvbo (4 166 poäng), två områden som Jonna drömmer om att bo i.

– Problemet är att det finns jobb här men inga boenden, säger hon.

Hyresgäster premieras

Kärleken till Sumpan väcktes när hon fick hyra ett rum här i andra hand. På de fyra åren hann hon rota sig i området, innan hon blev erbjuden en egen lägenhet via bostadskön i Väsby. Där har hon nu bott i ett och ett halvt år.

– Man är ju tacksam över att man ens har ett förstahandskontrakt, men det är helt "crazy" hur det har blivit med bostäder.

https://www.mitti.se/nyheter/valfragan-sa-vill-sundbybergs-partier-losa-bostadsbristen/repvdn!07VbyrcjKmfyiQtS3UUkg/

Att Förvaltarens kösystem premierar dem som redan bor i en av bolagets lägenheter, har hon blandade känslor inför. Bolagets befintliga hyresgäster samlar på sig 1,5 poäng om dagen, medan Jonna får nöja sig med en poäng per dag.

– Självklart kanske man ska belönas som hyresgäst, men det känns som att de bara vill ha sådana som redan bor där. Det är svårt att komma in utifrån.

Vad säger du till andra som funderar på att flytta till Sundbyberg?

– Det är en jättefin stad. Men räkna med att du får hyra ett rum eller vara inneboende för 12 000 i månaden, för en egen lägenhet kan du glömma.