Jonna Toldon. Att få en hyresrätt i Sumpan kunde i fjol kräva i snitt 9–14 år i bostadskön, enligt Mitt i:s uträkning baserad på Förvaltarens statistik. Foto: Alexander Kuronen

Jonna har köat för bostad i nio år

Jonna Toldon är en av 67 741 personer som står i Förvaltarens bostadskö. Efter nio års väntan längtar hon fortfarande efter ett förstahandskontrakt i Sundbyberg.

  • Publicerad 09:18, 14 apr 2022

Problemet är att det finns jobb här men inga boenden.

När jobbet fick Jonna Toldon att vilja flytta från Västerås till Stockholm ställde hon sig i flera bostadsköer runtom i regionen. Hos Förvaltaren i Sundbyberg har hon i dag hunnit skrapa ihop cirka 3 300 poäng, motsvarande drygt nio års kötid.

Sett till snittet räcker det fortfarande inte för en enrummare i vare sig Storskogen (3 524 poäng) eller Duvbo (4 166 poäng), två områden som Jonna drömmer om att bo i.

– Problemet är att det finns jobb här men inga boenden, säger hon.

Hyresgäster premieras

Kärleken till Sumpan väcktes när hon fick hyra ett rum här i andra hand. På de fyra åren hann hon rota sig i området, innan hon blev erbjuden en egen lägenhet via bostadskön i Väsby. Där har hon nu bott i ett och ett halvt år.

– Man är ju tacksam över att man ens har ett förstahandskontrakt, men det är helt "crazy" hur det har blivit med bostäder.

VALFRÅGAN: Så vill Sundbybergs partier lösa bostadsbristen

Att Förvaltarens kösystem premierar dem som redan bor i en av bolagets lägenheter, har hon blandade känslor inför. Bolagets befintliga hyresgäster samlar på sig 1,5 poäng om dagen, medan Jonna får nöja sig med en poäng per dag.

– Självklart kanske man ska belönas som hyresgäst, men det känns som att de bara vill ha sådana som redan bor där. Det är svårt att komma in utifrån.

Vad säger du till andra som funderar på att flytta till Sundbyberg?

– Det är en jättefin stad. Men räkna med att du får hyra ett rum eller vara inneboende för 12 000 i månaden, för en egen lägenhet kan du glömma.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15