Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd, ser fördelarna med att sprututbyte finns vid S:t Görans sjukhus. Foto: Läsarbild Pressbild/Mitt i

Jonlund (L): ”S:t Göran är en bra plats för sprututbyte”

S:t Görans sjukhus är en bra plats för sprututbyte. Det tycker Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. – Jag förstår oron bakom uppropet, men det här är en verksamhet som måste få finnas, säger han.

  • Publicerad 05:06, 2 sep 2020

I början av augusti startade Kungsholmenborna Kerli och Ulf Nurmoja Mannervik nätuppropet ”Drogfritt barnvänligt Kungsholmen”.

Som Mitt i berättat har över 200 personer har hittills skrivit på deras begäran, om att flytta sprututbytesmottagningen vid S:t Görans sjukhus och Stadsmissionens härbärge på Fleminggatan.

De har startat upprop för ett drogfritt Kungsholmen

Men stadsdelens ledande politiker, Rasmus Jonlund (L), tycker att sprututbytet ligger på en bra plats.

– Jag förstår oron bakom uppropet. Jag bor själv i området och möter ibland personer som ger mig en otrygg känsla. Men det här är en verksamhet som måste få finnas. Jag har stor förståelse för att Region Stockholm valde den här platsen. Det ligger nära ett akutsjukhus där man kan få vård och det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafiken, säger han.

Mobila ordningsvakter

Han betonar också att både Stadshagen, där S:t Görans sjukhus ligger, är utpekat som ett område där extra trygghetsinsatser behövs. Mobila ordningsvakter patrullerar därför bland annat i S:t Göransparken och längs S:t Göransgatan, och polisen är ofta där.

Minskar smittspridning

Vid en sprututbytesmottagning kan man byta använda sprutor mot rena. Syftet är att minska smittspridning och att nå missbrukarna för andra insatser, som kan leda dem ut ur missbruket. Rasmus Jonlund betonar det stora värde han tycker att verksamheten har – och är inte säker på att alla övergivna sprutor som hittas kommer därifrån.

– Läckaget från sprututbytesmottagningen borde inte vara så stort eftersom man får en ny spruta om man lämnar in sin gamla där. Och många andra personer än de som deltar i sprututbytet rör sig också i området, och kan upplevas skapa otrygghet, säger han.