Jonathan tävlar i att laga bilar

Jonathan Rydberg, 21, från Öringe är en av fem som i veckan tävlar om titeln Sveriges bäste bilmekaniker. Vinner han, väntar en direktbiljett till VM. – Jag gillar det här med felsökning och att klura på vad som är fel, säger han.

  • Publicerad 09:27, 9 maj 2016

Grenen som Jonathan Rydberg tävlar i heter personbilsteknik.

– Det handlar om att visa att man kan hitta fel i eller behärska en motor, ett chassi, en kaross och motorstyrning. Men vi vet inte så mycket, för man ska inte kunna förbereda sig i allt för stor utsträckning.

Jonathan som till vardags arbetar på Tyresöfirman Lennart Rönn Bil AB menar att det behövs en stor portion öppenhet för att bli en bra personbilstekniker.

– Man ska acceptera att man är oerfaren, ta åt sig information och inte gräva ner sig om man gör fel. Hur bra man än är, och hur länge man än jobbat, så gör alla misstag.

Yrkes-SM arrangeras av WorldSkills Sweden vartannat år. Unga yrkesutövare upp till 21 år tävlar i ett trettiotal yrken. Här möts allt från frisörer och florister till betongarbetare för att konkurrera om platser till EM och VM.

En stor fördel med yrket, som Jonathan ser det, är att branschen just nu skriker efter arbetskraft.

– Det behövs ju så sjukt mycket mekaniker. Det är väldigt svårt att INTE hitta ett jobb när man gått ut.

Regeringen har korat 2016 till Yrkesutbildningens år, vilket bland annat innebär extra medel till att stärka yrkesutbildningarnas roll. Årets tävling går av stapeln 11-13 maj på Malmömässan.