Skansenprofilen Jonas Wahlström. Foto: Pekka Pääkkö

Jonas Wahlström ryter ifrån: Staten måste rädda Skansen

Det är självklart att staten måste gå in och stötta så att Skansen finns kvar efter krisen. Det anser Jonas Wahlström, som driver Skansenakvariet. – Allt annat vore ju märkligt, säger han.

  • Publicerad 11:34, 1 apr 2020

Skansenakvariet har tappat 80 procent av sina besökare, precis som resten av Skansen.

– Vi är ju helt beroende av Skansens besökssiffror, säger profilen Jonas Wahlström som i många år drivit Skansenakvariet.

Utan bidrag

Skansen får ett årligt statsbidrag, som står för en tredjedel av intäkterna. Största delen av intäkterna kommer från besökarna. I mitten av mars försvann 80-90 procent av besökarna. Om det fortsätter så tvingas Skansen i konkurs före sommaren, varnade vd John Brattmyhr i förra veckan.

Han har också slagit larm och sökt kontakt med staten, som är huvudman i den stiftelse som äger Skansen. Den 7 april ska John Brattmyhr träffa statssekreteraren på Kulturdepartementet.

Under helgen fick Skansen stöd av tusentals människor som stödköpte årskort och souvenirer i webbshoppen. Men det täcker inte på långa vägar upp för inkomstbortfallet, enligt ledningen.

En självklarhet

För Jonas Wahlström är det en självklarhet att staten måste kliva in och stödja Skansen så att friluftsmuseet finns kvar när krisen är över.

– Allt annat vore märkligt, säger han och jämför med andra kulturinstitutioner som får miljonstöd varje år.

Annars går både Skansen och Skansenakvariet i konkurs. Det enda glädjande med det, är tanken på de konkursförvaltare som skulle tvingas ta hand om alla djur, säger Jonas Wahlström.