Jonas Svanström har besökt många dolda och mystiska platser i Stockholm. Foto: Läsarbild Jonas Svanström

Jonas är upptäcktsresande bland Stockholms mystiska platser

Stockholm vimlar av gömda och mystiska platser. Jonas Svanström är expert på att utforska och hitta sådana ställen. – Det är nervkittlande och spännande att besöka hemliga och dolda platser, säger han.

  • Publicerad 04:45, 14 jul 2020

Ända sedan Jonas Svanström var liten har han utforskat underliga ställen som inte alla stockholmare känner till eller besöker. Övergivna hus, industrilokaler, tunnelbanestationer som aldrig öppnat och andra platser som det osar mystik kring.

Lockas av mystiken

Han driver sedan över fem år tillbaka Facebook-sidan ”Vid sidan av flödet” där han lägger ut spännande lokala platser. Och han är helt klart inte ensam om sitt intresse. I Facebookgruppen ”Övergivna platser”, som han är med i, finns det över 220 000 medlemmar.

– För mig är det nervkittlande och spännande att besöka de här platserna. Det lockar fram nyfikenheten och vissa ställen kanske till och med finns runt hörnet där du bor, säger Jonas Svanström.

Besökt hundratals ställen

Vissa platser han besöker är öppna, lämnade vind för våg. Till andra ställen kan det krävas ett tillstånd eller att någon ansvarig följer med.

– Det finns platser man inte får besöka, men som ändå lockar. Jag skulle aldrig gå in om det är stängt eller hänger ett lås där, men om det är ett hål i stängslet så kan jag tänka mig att titta in, säger han.

För mig är det svårt att inte fundera på hur det blev som det blev

Jonas Svanström

Som upptäcktsresande i länet har han hittat ett hundratals platser. Gamla gruvor, hemliga bergrum, övergivna hus, industrilokaler, tunnelbaneuppgångar som inte öppnat och sågverk som lämnats och förfallit.

– Vissa personer kanske går förbi och tänker ”vilket hemskt ställe”, men för mig är det svårt att inte fundera på hur det blev som det blev, säger han.

Platser lämnas orörda

En favoritplats är Klockbacka i Upplands Väsby, ett gammalt övergivet sjukhusområde. I dag har vissa hus börjat rustas upp, men fortfarande finns det lokaler, bland annat det gamla lasarettet, där inredningen är kvar.

Klockbacka i Upplands Väsby har övergivit. Foto: Åsa Sommarström

Även tidigare försvarsanläggningar är något han lockas av.

– Ett annat ställe är den oöppnade uppgången från tunnelbanan i Masmo. Det utsprängda rulltrappsschaktet ser brutalt och dramatisk ut. Det är som en grotta, lite kusligt. Jag tror förorten som skulle byggts däruppe aldrig blev av för att radonhalten i berget var för hög, säger han.

Hur hittar du alla platser?

– Dels är jag nyfiken och då kan man hitta rätt mycket. Men jag kollar även gamla kartor och ibland är det även direkta tips som jag kollar upp.

Och än så länge har han inte varit med om att en plats inte funnits när han väl besökt den.

– Jag kommer alltid utforska dolda och hemliga platser, även om det inte sker lika ofta nu som förut, säger Jonas Svanström.

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

Visa merVisa mindre