Jonas, 20, driver Nackas största trafikgrupp

I april startade 20-årige Jonas Hammar upp Facebook-gruppen Trafiknytt Nacka/Värmdö. På bara några månader har gruppen nått 5000 medlemmar. – Gruppen ska vara en samlingsplats där folk kan gå in och hämta trafikinformation, säger Jonas Hammar.

  • Publicerad 13:37, 3 jul 2018

Nackabon Jonas Hammar valde att starta upp Trafiknytt Nacka/Värmdö när han såg ett behov av att leda trafikinformation från den 18 000 medlemmar stora Facebook-gruppen Aktuella händelser i Nacka till en enskild grupp.

– Administratörerna för Aktuella händelser i Nacka kände att gruppen flödade över av trafikinlägg. Först startade jag upp Trafiknytt Nacka/Värmdö utan att kontakta dem. Men sedan tog jag kontakt dem och efter det har administratörerna flyttat över all trafikinfo till min grupp, säger Jonas Hammar.

På måndagen nådde Trafiknytt Nacka/Värmdö 5 000 medlemmar, en bra siffra med tanke på att Jonas startade gruppen i april.

– Gruppen ska vara en samlingsplats där folk kan gå in och hämta trafikinformation. Framförallt Slussenarbetet, Södra länken-köerna och trafikolyckor berör folk, säger Jonas Hammar.

”Inte optimal alls”

Jonas lägger ungefär tre timmar i veckan på att administrera gruppen. Dels ser han till så att medlemmarna följer de regler han satt upp.

– Man får inte göra inlägg om orelaterade saker. Det ska främst röra Nacka och Värmdö och lederna runt Stockholm om det berör oss, säger han.

Och dels lägger han ut information själv. Trafikintresset har han haft länge.

– Ända sedan jag var liten har jag haft ett intresse för att analysera trafik. Jag har ganska bra koll på trafikfrågor och kollektivtrafiken och följer Twitterkonton som berör trafiken. I gruppen kan alla ta del av det jag tar del av, säger Jonas.

Vad för respons har du fått sedan du startade Trafiknytt Nacka/Värmdö?

– Jag får kommentarer och inlägg. Folk tackar för infon och säger att jag gör ett jättebra jobb. Det värmer mycket att få så tydlig respons.

Vad tycker du om trafiksituationen i Nacka och på Värmdö?

– Den är inte optimal alls, i morgonrusningen är det köer i princip hela tiden.