Jon hyllar sin son med egen Pride-låt

Jon Bertelsen från Hässelby är stolt förälder till en transpojke. Under Pride-veckan säljer han sin nyskrivna låt som hyllar rätten att få blomma som man själv vill.

  • Publicerad 13:03, 27 jul 2016

När Jon Bertelsens yngsta barn kom ut som transperson i 17-årsåldern överväldigades han av känslor.

– Det var först sorg över lill-flickan som inte skulle få finnas mer – men sen en stor glädje över att lill-pojkens liv nu skulle få blomma så som det själv ville, skriver han i ett pressmeddelande.

Under halvåret efter att sonen kom ut gick han en studiecirkel tillsammans med andra föräldrar till hbtq-personer.

– Det var en process för att bearbeta mitt eget barns situation och lära mig mer, säger Jon Bertelsen.

Det fanns många funderingar exempelvis kring medicinska risker vid en könskorrigering. Vad skulle hända om sonen ville göra en operation?

Eftersom Jon Bertelsen är musiker skrev han under den här perioden en låt som är tillägnad sonen. Den heter ”Rainbow child” och är en ljus låt med mörka stråk.

– När det dyker upp något som upptar en så blir det ofta så att man skriver om det, säger Jon Bertelsen.

En CD med den egna regnbågslåten, plus en annan låt han skrev för några år sedan, säljs nu i nätverket ”Stolta föräldrar till hbtq-barns” tält under Pride-festivalen. Jon Bertelsen själv kommer att vara på plats flera gånger under veckan och dessutom delta i en paneldiskussion. Han deltar också under Prideparaden.

– En del föräldrar till transpersoner accepterar tyvärr aldrig situationen. Det är bland annat därför jag är med i föreningen, för att informera – och kanske få fler att tänka om, säger han.

Fakta

Trans handlar inte om sexuell läggning

Att vara transperson handlar om könsidentitet och könsuttryck. Det har ingenting med sexuell läggning att göra.

En transperson kan uppfatta sig som man eller kvinna, både och eller ingenting, oberoende av det biologiska kön man fått vid födseln.

En transperson kan genomgå en könskorrigering. Det görs genom hormonbehandling och ett kirurgiskt ingrepp.

Källa: Wikipedia, RFSL
Visa merVisa mindre