Johnny sprang 88 mil på sex dagar

På lördag är det Stockholm Marathon. Långt tycker många, men en futtig distans om man heter Johnny Hällneby. Den 46-årige ultralöparen från Vallentuna sprang nyligen ett 6-dagarslopp i USA och hade klarat av 88 mil – drygt 20 maror – då han gick i mål som ny världsetta och ny svensk rekordhållare.

  • Publicerad 10:56, 28 maj 2018

—Det var helt galet. Kroppen svarade precis som jag hade hoppats på och jag hade nästan ingen svacka alls under sex dagar. Det är ovanligt på ultralopp, säger Johnny.

Johnny Hällneby valde strategin att sova så lite som möjligt under tävlingens sex dygn. Och det fungerade, han slog sitt personliga rekord med cirka 10 mil i sitt tredje 6-dagarslopp. Foto: Lotta Thörn

Loppet avgjordes i New Jersey den 14–20 maj och Johnnys strategi för att nå sitt mål var att hålla sig i rörelse så mycket som möjligt och sova så lite som möjligt. Johnnys längsta paus under hela tävlingen var två timmar.

”Rätt så förvirrad sista dygnet”

– Vill man göra elitresultat i en sådan här tävling så hinner man inte sova så mycket. Jag var lite orolig för sömnbristen, men det gick bra. Jag var rätt så förvirrad sista dygnet, men kroppen orkade springa ändå.

Inför loppet var Johnny Hällneby orolig för hur sömnbristen skulle slå. ”Men det gick ändå bra, man klarar det, fråga vilken nybliven mamma som helst”, säger han. Foto: Lotta Thörn

Tävlingen gick på en mile-bana där varje varv var 1 609 meter. Där sprang Johnny och de andra deltagarna runt runt, så många gånger som möjligt.

Fick hjälp med alla beslut om mat och vila

På plats under hela tävlingen fanns Johnnys vän Lotta Thörn som själv är ultralöpare och tidigare satt svenskt rekord på 12-timmarslöpning. Hon bestämde vad Johnny skulle äta, när han skulle vila och vad han skulle ha på sig.

Vännen Lotta Thörn var helt avgörande som support under loppet, berättar Johnny. Foto: Ellen Westfelt

– Det hade aldrig gått att springa så här långt om jag inte hade haft min fantastiska support med mig. Hon tog alla beslut, jag behövde bara springa, säger Johnny.

880 kilometer – ett världsresultat

Och som han sprang! 880 kilometer  på sex dagar är ett världsresultat i disciplinen och placerar Johnny bland de bästa genom alla tider. Frågan är vad som händer nu, kommer Johnny någonsin att vilja springa igen?

Precis efter målgång Loppets trea Pete Kostelnick (världsrekordhållare i kust-till-kust-löpning i USA) samtalar med Lotta Thörn och Johnny Hällneby. Foto: Ellen Westfelt.

—Nu har det gått en vecka och det är först nu kroppen börjar förstå att den behöver återhämta sig. Just nu vill jag mest sova, men egentligen mår jag bättre än jag förtjänar. Med tiden blir det säkert fler lopp. Tänk att lyckas springa över 1 000 kilometer – det drömmer jag om!
Hur mycket tränar du en normal vecka?
– Ungefär tio timmar, men jag har ganska sällan normala veckor. Ofta är det något lopp eller något event, och då drar jag ner lite inför det. Men jag försöker springa ganska ofta, och inte så långt. Det blir ganska lite volym egentligen, men för mig är det bra om korpen hela tiden är redo för löpning.

Gillar att hjälpa andra

När Johnny inte springer runt runt i sex dagar jobbar han i egna företaget Pace on Earth som bland annat coachar andra löpare inom just ultralöpning.

Johnny Hällneby vann loppet i New Jersey med sina 547 varv runt banan, över 100 varv mer än tvåan Philip Eberts från USA och trean Pete Kostelnick (till höger på bilden). Foto: Lotta Thörn

—Att hjälpa andra att nå sina mål är otroligt inspirerande, säger Johnny. Dock brukar jag inte säga åt folk att ge sig ut och springa nästan 90 mil. Man kan gott börja med en kortare distans, som till exempel 50 eller 100 kilometer.

Fakta

Tävlar för Vallentuna FK

Namn: Johnny Hällneby.
Ålder: 46 år.
Bor: Seneby i Vallentuna.
Familj: Sambo, två barn, två bonusbarn.
Yrke: Egenföretagare/ultralöpare.
Klubb: Vallentuna FK.
Aktuell: Har precis slagit svenskt rekord i 6-dagarslöpning då han sprang 88 mil – nästan 15 mil per dygn – på en tävling i New Jerset, USA. Hans eget personliga rekord tidigare var 78 mil, en rejäl putsning nu alltså.

Visa merVisa mindre

Fakta

Världsrekordet är över 100 mil

En ultradistans definieras av att den är längre än 42 195 meter (ett maraton).
Vanliga distanser inom ultralöpning är till exempel 100 kilometer, 24-timmars eller 100 miles (161 kilometer).
Det tidigare svenska rekordet på 6-dagars sattes av Johan Steene 2017 då han sprang 870 kilometer, det vill säga ungefär en mil kortare än Johnny Hällnebys nu gällande rekord.
Världsrekordet inom 6-dagarslöpning innehas av Yiannis Kouros från Grekland med 1 037 kilometer.

Visa merVisa mindre