Den gyllene pjäsen vara framme i Slussen onsdag runt kl. 14, men det är beroende på väder och vind. Johnnie Wiklund ska stå i styrhytten. Foto: Läsarbild Skanska/Camilla Holmberg

Johnnie ska ratta guldbron till Stockholm

De har övat i simulatorer – för att klara det trixiga uppdraget att styra guldbron genom skärgårdens trånga passager. Två svenska lotsar tar över rodret på det kinesiska skeppet. – Det ska bli najs att få den på plats, säger Johnnie Wiklund.

  • Publicerad 04:50, 10 mar 2020

Klockan 07.45 på onsdag (om tidsplanen håller) ska lotsen Johnnie Wiklund och hans kollega Jan Skoog åka ut till det yttersta havsbandet i Stockholms skärgård, på gränsen till Ålands hav.

Där, mellan Tjärven och Söderarm, ska de hoppa på det kinesiska fartyget som fraktar guldbron för att navigera in det mot Slussen.

– Vi tar över och styr, medan den kinesiska kaptenen övervakar, säger Johnnie Wiklund som varit lots i 20 år.

Här går färden. Illustration: Skanska/Stockholms stad

Måste ha svenska lotsar

Anledningen är att det är lotsplikt i Sverige för stora fartyg som går i inre vatten. Lotsplikten finns för att ge experthjälp så att miljön och naturen skyddas från olyckor. 

Har du gjort något liknande förut?

– Nej, jag har aldrig kört den här typen av fartyg tidigare. Även om jag lotsat riktigt stora kryssare innan.

Vad är det svåraste?

– Det värsta är vinden, som inte är trevlig om det blåser för mycket. Vi har satt en gräns på max 10-12 meter per sekund.

Prognosen för torsdag är i skrivande stund hyfsad, sydvästlig vind 6-10 m/s.

Känns som historisk händelse

Johnnie Wiklund

Johnnie Wiklund och hans kollega har övat på att styra det kinesiska fartyget i simulatorer i Göteborg . Foto: Camilla Holmberg

Känns det som om du är med om något historiskt?

– Ja, när jag tänker efter så känns det som en historisk händelse. Det är lite roligt. Och något jag kommer att tänka på varje gång när jag sedan traskar runt på bron, säger han och fortsätter:

– Det ska bli najs att få bron på plats.

Bron väntas anlända till Slussen onsdag eftermiddag, runt kl. 14. Furusund passeras runt kl. 9 och Oxdjupet strax efter kl. 12.

Här kan du följa guldbrons position i realtid.

Och här är en lista på bra utkiksplatser att stå när den kommer.

Fakta

Lotsplikt

Befälhavare på fartyg som har en längd av 70 meter eller mer, en bredd av 14 meter eller mer eller ett djupgående av 4,5 meter eller mer är i allmänhet skyldig att anlita lots på svenskt inre vatten.

Lotstjänsten utförs av Sjöfartsverket som har runt 210 lotsar anställda som gör cirka 33 000 lotsningar per år.

Det går att ansöka för dispens från lotsplikten, till exempel för fartyg i linjetrafik som regelbundet trafikerar samma farvatten.

Källa: Sjöfartsverket
Visa merVisa mindre