Lukas Johannesson kandiderar i kyrkovalet för Centerpartiet. Foto: Mostphotos/Alexander Johansen (kollage)

Johannesson på första plats för (C)

Lukas Johannesson (C), 23, vill skapa en större roll för barn och ungdomar i kyrkan.

  • Publicerad 12:07, 6 sep 2021

I det senaste kyrkovalet till kyrkofullmäktige i Danderyd, 2017, fick Centerpartiet 10 procent av rösterna. En klar uppgång från 2013 då partiet fick strax över sex procent.

Nyligen berättade vi om flera ungdomar i Danderyd som ställer upp i valet.

Enebybergsbon Lukas Johannesson, 23, står på första plats i partiets nomineringsgrupp. Han berättar att han alltid har trivts bra i kyrkan.

– Jag har alltid gillat atmosfären. Det har varit en plats jag trivs på, och det tror jag många som ställer upp känner. Sen har jag även spelat i luciakonserten och min syster är med i ungdomskören. Så det har varit en viktig plats.

Flera kandidater i de olika nomineringsgrupperna som Mitt i har pratat med tycker att beslutsfattandet för kyrkornas församlingar ska vara så lokalt som möjligt.

Johannesson (C) menar att konsensus kan vara bra.

– Det finns en större samsyn än om man jämför med rikspolitiken. Det tror jag gör att man kan lägga mer energi på konkreta förslag, och är bra för kyrkan.

Lukas Johannesson är en av sex kandidater från Centerpartiet i Danderyd. I fallande ordning i nomineringsgruppen kandiderar även Christian Ljungdahl, Ingela Gilljam Papinski, Jessica Johannesson, Lena Ringstedt och Christina Strenger Böös.

Vilket är den viktigaste valfrågan?

– En är att kyrkan ska vara en öppen plats där alla känner sig välkomna. Men även barnen och ungdomarnas roll i församlingen. Det ska finnas mycket aktiviteter för dem i kyrkan.