JUNIOR LIVING. Johanna Geijer, 19, trivs jättebra i sin nya lägenhet, som hon flyttade in i i mellandagarna. Foto: Charlotte Arwedsson

Johanna först att flytta in i nya bokonceptet Junior Living

Många har sett – och vissa förfasat sig över – den stora fyrkantiga byggnaden som vuxit fram bredvid parkeringen vid Väsby Centrum. Bakom fasaden döljer sig 92 bostadsrätter som byggts med ett nytt koncept: hög kvalitet till lägre pris. Johanna Geijer, 19, var allra först att flytta in i Junior Living.

  • Publicerad 15:12, 25 jan 2019

Jag föll för lägenheten för att den var snygg och modern, yteffektiv och ljudisolerad.

– Jag föll för lägenheten för att den var snygg och modern, yteffektiv och ljudisolerad. Och så var priset bra också, berättar Johanna, Geijer, 19, som tog studenten i somras från stylistlinjen i Liljeholmen.

Johanna har betalat cirka 1,3 miljoner kronor i insats. Med en en månadsavgift på cirka 2 400 kronor samt lån och amorteringar ger det Johanna en månadskostnad på runt 6 000 kronor, vilket är jämförelsevis lågt.

Bygga billigare

Men hur är det möjligt att bygga billigare? Principen bakom Junior Living är hög kvalitet, snabbhet och kostnadseffektivitet. Detta uppnås genom kort byggtid och mindre materialspill, prefabricering inomhus i Sverige och att lägenheterna byggs kompletta och funktionella med badrum, kök, förvaring och balkong.

Sedan vidtar en byggprocess där varje arbetsmoment och installation är intrimmat. Att lågenhetsmodellerna är standardiserade och fullutrustade betyder också effektivisering av materialinköp, logistik och transporter. De färdigbyggda lägenheterna placeras till sist i arkitektritade stommar och ansluts till el och vvs.

Öppen planlösning och ljudisolerat

Johanna Geijer tar emot på sina 33 kvadratmeter som rymmer ett stort badrum, sovalkov och ett kombinerat kök och vardagsrum. Man slås av hur tyst det är i lägenheten. Trots att barnen från Vittraskolan leker på skolgården strax utanför fönstret hörs det knappt något in i lägenheten.

– Det är jätteskönt att det är tyst, det kan man behöva efter en dag på jobbet där man träffar mycket folk, säger Johanna och skrattar.

Hon jobbar i klädbutik i Sollentuna Centrum och tycker att läget i Upplands Väsby är perfekt, nära till jobbet, och mitt emellan Stockholm och Uppsala.

– Jag är uppvuxen i Kallhäll och Rotebro, men jag tycker mycket om Upplands Väsby. Folk verkar trevliga här, säger hon.

Lägenheten, som känns kompakt och stor på samma gång, har diskmaskin och fyra enkelgarderober, varav Johanna har "gjort om" den ena till städskåp.

– Ljuset är också jätteviktigt. Här är ena väggen ett stort fönster och det är även ljusinsläpp över dörren, vilket gör lägenheten väldigt ljus.

Hon gillar även materialvalen, som att det är ek i dörren och ytterporten, och att alla detaljer känns genomtänkta.

– Man känner att det är påkostat och att någon verkligen har tänkt till.

Miljötänk och sopsortering

Huset har även ett underjordiskt garage samt egen sopsortering. Lägenhetsinnehavarna har fått en detaljerad pärm där man får lära sig allt om vad man får och inte får slänga i huset.

– Det är toppen att miljötänket finns också, säger hon.

Johanna kan tänka sig att bo i lägenheten i 1–2 år, sedan kan det vara dags för något annat. Men hon behöver inte känna sig ensam i lägenheten i loftgången längre ner har storasyster Amanda också köpt en lägenhet.

– Det är jättekul att min syster också har köpt lägenhet här. Två av tre systrar på samma plats är inte illa, säger hon och skrattar.

FYRKANT. Junior-Living lägenheterna finns i den stora fyrkantiga byggnaden som vuxit fram bredvid parkeringen vid Väsby Centrum. Foto: privat

Junior Living i Upplands Väsby

Projektet omfattar 92 enrumslägenheter med hög kvalitet i design och materialval - till ett överkomligt pris. Alla lägenheter är 33 kvadratmeter stora med en planlösning som ger utrymme för rum med fullutrustat kök, sovalkov, kaklat badrum och balkong.
Inflyttningen inleddes i slutet av december 2018.
Arkitekt: Andreas Martin-Löf 
Konceptet gör det möjligt att även bygga större lägenheter, upp till 3,5 rum på 66 kvadrat.
Ett av projekten, 280 lägenheter i Västberga i Stockholm, tilldelades 2017 arkitekturpriser Nordic Architecture Fair Award.

Visa merVisa mindre

Foto: Charlotte Arwedsson