Johanna bullar upp inför kanelbullens dag

Choklad eller äpple med kanel. På Brioche vid Alviks torg testas nyheter i bullbaket. Men den 4 oktober får nykomlingarna stå åt sidan för kanelbullen. – Den är klassisk och fantastisk, säger Johanna Tvinne Monti, bagare.

  • Publicerad 08:21, 4 okt 2018

Tillhör du en av dem som svänger förbi Brioche vid Alviks torg och köper med dig en kanelbulle den 4 oktober? Då är du inte ensam. Förrförra året såldes 800 klassiska kanelbullar med pärlsocker på. I år väntas försäljningen bli än högre.

– Jag får nog baka hela dagen, säger Johanna Tvinne Monti, bagare.

Kanelbullens dag kommer firas stort på Brioche på Alviks Torg. – Jag får nog baka hela dagen, säger Johanna Tvinne Monti, bagare. Foto: Anna Z Ek

I svart förkläde med mjöl på håller hon upp en stor plåt med nygräddade kanelbullar. För Johanna är det första gången som hon bakar på kanelbullens dag.

– Det är nästan svårt att föreställa sig så mycket bullar, säger hon.

”Kanelbullens dag är ett löjligt jippo”

 

Några nyheter i caféet är bullar med kanel och äpple men också kanel och choklad. Johanna Tvinne Montis egen favorit är dock den hederliga kanelbullen. Och så verkar det vara för kunderna också.

– Nyheter är kul, men när det väl gäller så köper folk kanelbullar. Den är klassisk och fantastisk. En riktig saftig och härlig kanelbulle slår allt!

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Mitt kök
Visa merVisa mindre