Johan jagar EM-plats och SM-guld för brandmän

Brandmän är ofta vältränade. 33-årige Johan Törnqvist från Viby är inget undantag. Nästa lördag jagar han guld i Ultimate OCR – ett extremt lopp på 9 kilometer i hård terräng med 40 tuffa hinder att ta sig över, under och förbi.

  • Publicerad 15:46, 20 apr 2017

– Det är SM för brandmän och poliser och jag hoppas kunna försvara förstaplatsen från förra året, säger Johan.

Hans idrottsbakgrund beskriver han som ”spretig” med alla möjliga bollsporter under uppväxten i Sollentuna.

Tävlar i eliklassen

– När jag sedan blev brandman började jag med individuella idrotter i stället, löpning till exempel. Jag fastnade snabbt för lopp med hinder eller extrem terräng och även swimrun, säger Johan.

Nu har han sprungit hinderlopp i fyra fem år och tävlar i elitklassen – utöver ”blåljusklassen” för poliser och brandmän – i Ultimate OCR i Hacksta, Åkersberga, den 29 april.

Kvalar till EM

Loppet gäller som kval till EM. De tio bästa i varje åldersklass kvalar in. Det klarade Johan i fjol, men när EM avgjordes valde han att avstå.

– Ska jag vara med vill jag känna att jag kan prestera på topp och det kände jag inte att jag kunde just då.

Nu hoppas han på att kvala in igen, och vara med på EM som avgörs i Holland i början av juli. Men konkurrensen är tuff.

Cirka 1 000 deltagare

– Eftersom det är ett kval till EM deltar eliten från hela Norden. Bland annat kommer Jonathan Albom som har vunnit VM tre år i rad. Han har vunnit alla lopp han någonsin ställt upp i och är proffs, han har sponsorer och lever på att springa hinderlopp.

Totalt ställer cirka 1 000 deltagare upp i Ultimate OCR. På dem väntar en rejäl utmaning i skogarna i Åkersberga.

Inga hinder får skippas

– Bland de tuffaste hindren är Hackstabacken där man ska bära en tung stock på axlarna i omkring 200 meter. Och så är det en del avancerade hinder, som romerska ringar, och mycket klättring där man ska bära sin egen kroppsvikt, säger Johan.

Till skillnad från många andra hinderlopp kan man i Ultimate OCR inte hoppa över några hinder och göra ett gäng burpies i stället.

Kan träna på jobbet

– Man får ett armband i starten och det blir man av med om man inte klarar ett hinder. Har man inte armbandet med sig i mål så kan man inte vinna. Jag tycker det är rätt att man måste klara alla hinder, säger Johan.

Själv är han i bra form inför loppet. Han tränar sex till tio pass i veckan, ofta under sin arbetstid på Vällingby brandstation.

– Ja, som brandman får man möjlighet till mycket träning på jobbet. Det kan vara allt möjligt. Ibland spelar vi fotboll, ibland springer jag. Vi har ett utegym och jag kan bära bildäck eller andra vikter upp och ner i slangtornet.

Fakta

Tillbaka i Viby

Namn: Johan Törnqvist.

Ålder: 33 år.

Bor: Viby. ”Jag är uppvuxen i Viby och för två år sedan flyttade jag tillbaka med min familj.”

Yrke: Brandman, jobbar på Vällingby brandstation.

Familj: Fru och två barn.

Aktuell: Tävlar i Ultimate OCR i Åkersberga den 29 april. Målet är att vinna SM för brandmän och att kvala in till EM i Holland i juli.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

570 nya hyresrätter på fem år i Sollentuna

Nyheter I Sundbyberg och i Upplands-Bro har det byggts flest nya hyresrätter i länet per 1 000 invånare under åren 2015–2019 (18,6 respektive 17,1) men över hälften av kommunerna ligger på under 10 nya...onsdag 20/1 6:00

Alkoholstoppet föreslås förlängas

Nyheter "På grund av det allvarliga smittläget" Det kan bli en förlängning av förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Socialdepartementet vill förlänga nuvarande restriktioner, rapporterar TT.tisdag 19/1 15:00

Fortsatt stöd till föreningslivet

Nyheter "Ett tufft år med mycket inställa aktiviteter" För att fortsatt hjälpa föreningslivet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge barn- och ungdomsföreningar aktivitetsstöd för aktiviteter på höstterminen 2020 baserat på antal aktiviteter...tisdag 19/1 11:40