Tonsättare. ”Jag gillar när det finns något ursprungligt, icke-perfekt och skevt mänskligt i musiken. Men dras även till det vackra och skira” säger Johan Nilsson. Foto: Johan Nilsson

Johan gjorde musiken till American song contest

Vad har rapparen Snoop Dog, Michael Bolton och Åkersbergabon Johan Nilsson gemensamt? Jo, alla är med i SVT-aktuella American song contest. Johan har gjort all bakgrundsmusik.

  • Publicerad 09:15, 19 maj 2022

Du kan ju förändra stämningen fullständigt med musiken.

– Jag har gjort musiken tillsammans med Eirik Røland. När jag sökte en medkompositör till ett dataspel fick jag tips om honom. Han jobbade då på Popskolan i Åkersberga, berättar kompositören och Österåkersbon Johan Nilsson.

I höstas fick han uppdraget att göra musiken till American song contest (ASC), en amerikansk variant på Eurovision song contest (ESC) som även sänts under våren. Sista avsnittet sändes i lördags (14/5) på SVT, men finns även på SVT Play.

För den som inte vet har Johan även gjort musiken till allt från tv-serier som Fjällbackamorden, naturfilmer och aktualitetsprogram på SVT till dataspelet Rage 2. Och musiken till Bregott-reklam.

– Jag började med musik till informationsfilmer för företag och institutioner i början av 90-talet, berättar han.

– Den första var till en informationsfilm om Värmland, från länsstyrelsen tror jag. Sedan rullade det på.

Hur kan önskemålen från beställarna se ut?

– Oftast är de väldigt utförliga. Det finns oftast en klar vision om hur man vill att programmet ska se ut och vilken målgrupp det har.

– Musiken är oerhört viktig, den sätter verkligen prägel på programmet. Du kan ju förändra stämningen fullständigt med musiken. Det är det som är så fantastiskt med filmmusik.

Musiken till ASC - temat och all bakgrundsmusik har Johan skapat i sin studio i Åsättra. Han har inte ens behövt sätta sin fot i USA.

Lite kris blev det när TV-bolaget NBC under arbetets gång insåg att man ville ha en mindre storslagen känsla än ESC. Då fick Johan och Eirik tänka om snabbt och anpassa sin musik efter det.

– ESC är större och utstrålar mer glamour, medan ASC är lite coolare och har mer attityd, säger Johan.

Hur får du inspiration?

– Det sker ju i min studio eller när jag är ute och går, eller åker bil. Idéerna kommer kanske inte när man tänkt att de ska komma. Det är en process och man går igenom olika faser.

– Jag älskar processen - att få vara med i berättandet och att skapa känslor.

Vad är ditt nästa uppdrag?
– Jag producerar ett album för en svensk artist just nu, en debutant. Men det är lite oklart när det blir färdigt.

Du är uppvuxen i Värmland, hur trivs du i Åkersberga?

– Vi kände knappt någon i Åkersberga innan vi flyttade hit, men vi trivs fantastiskt bra här med människorna och närheten till skärgården.

Johan Nilsson

Yrke: Kompositör och musikproducent

Ålder: 50 år

Familj: Sambo, två söner, två katter och ”en massa höns”.

Bor: I ett 1800-talshus i Åsättra, Österåker.

Uppvuxen: I Sunne, Värmland.

Musikalisk bakgrund: Spelade fiol som 5-åring och piano som 6-åring. Fick som 17-åring stipendium för att studera på Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva, men valde då i stället att sluta med fiol.

Spelar de flesta stränginstrument.

Visa merVisa mindre