I hällande regn smög sig en liten delegation från Företagarna och Lidingö stad in på klubbhuset vid Ekholmsnäs golfbana för att överraska Johan Mihkelson Ringqvist.

Han har utsetts till årets företagare på Lidingö 2021.

– Jag visste att jag var nominerad. Men att gå från nominering till att vinna, det är svårt att sätta ord på det direkt. Tack, sade Johan Mihkelson Ringqvist när Företagarnas ordförande Jonas Melcherson läste upp nomineringen. 

– Den golfverksamhet och nyskapande affärsmodell som Johan byggt upp under 20 år har genom hårt arbete gett framgångar med världens största golfklubb räknat i medlemmar, läste han.

Pionjär inom golfen

Johan Mihkelson Ringqvist startade Ekholmsnäs golf 2001, då hade han redan letat efter lämplig mark ett par år. 2003 kunde man bjuda in de första spelarna.

Idén med klubben är att det ska vara enkelt och billigt att spela. Medlemsavgifter och greenfee är låga. Det har gjort att medlemmarna strömmat till. Med sina över 23.000 medlemmar är klubben den största i världen, sett till medlemsantalet. Ungdomsverksamheten är också en av de största på ön.

– Johan har på egen hand banat väg för ett nytt sätt att skapa lönsamhet i en annars svår bransch, läste Jonas Melcherson.

Företagarna uppmärksammar allt detta. Men också att Johan Mihkelson Ringqvist gett vårdpersonal gratis medlemsskap under coronaåret.

– Det här blir ett kvitto på att vi har lyckats med det jag har velat hela tiden, nämligen att skapa den här lättillgängliga sköna atmosfären att spela golf i, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Samarbetar med skidbacken

För tillfället är man också i färd med att bygga om golfbanan för att göra den bättre anpassad efter sporten.

Ekholmsnäs golfbana med sina nio hål, ligger precis intill, och delvis i, skidbacken Ekholmsnäsbacken. För att utveckla golfverksamheten har man samarbetat med de skidföreningar som finns på platsen.

Utmärkelsen Årets företagare på Lidingö innebär att Johan Mihkelson Ringqvist tävlar vidare i Årets företagare Stockholm och sedan riksnivå.