Joey Tempest befinner sig just nu hemma i London. Foto: Kenny Bengtsson

Joey Tempests skulpturglädje: ”Vi repade i trakterna”

Väsbyborna hade gärna sett parken vid tågstationen döpas till Joey Tempest. I stället tillägnas Europe ett konstverk i den nyinvigda Blå parken i Fyrklövern. – Det är otroligt smickrande naturligtvis. Något man aldrig kunnat tänka sig, säger Joey Tempest.

  • Publicerad 13:32, 1 jun 2020

Konstverket består av en platt scen med bandnamnet ingraverat på två sidor. I närheten ska färgade skulpturer av förstorade instrument inspirera Väsbybor att följa sina ambitioner.

– Vi har blivit informerade om konstverket. Hela bandet har varit i kontakt med varandra på ett mycket positivt sätt gällande det här. Vi är otroligt tacksamma, men också ödmjukt förvånade! Vi är och var trots allt bara ett rockband när allt kommer omkring, säger Joey Tempest.

Invigningen av konstverket var tänkt att hållas i sommar men ställdes in på grund av coronaviruset. Foto: Bror Rosenback

Europe kretsade kring Vilunda

Tidigare låg Vilunda skola i området kring Väsby centrum. Flera av Europes bandmedlemmar gick på skolan och platsen är en stor del av bandets historia.

Under de tidiga åren med bandet träffades vi ofta kring Zamora som låg bredvid Vilundaskolan i Väsby Centrum. Vi hade också en mycket tidig spelning på ungdomsgården som låg precis bredvid. Det var när vi forfarande kallade oss Force. Jag gick i Vilundaskolan, och eftersom John Norum och vår första trummis Tony Niemistö bodde relativt nära så blev det så att vi repade, festade och hängde med kompisar i trakterna.

Joey Tempest på inomhusfestivaler

Men för Joey Tempest, eller Joakim Larsson som han egentligen heter, började allt i Väsby redan innan Europe blev till Europe.

– Jag minns att Vilundaskolan anordnade inomhusfestivaler där Väsbys band uppträdde. Jag uppträdde även där med tidigare band. Väsby har ju tagit fram en hel del intressanta artister och dessa ”festivaler” lade en bra grund för detta.

Europe har tvingats ställa in turnerandet på grund av coronaviruset. De vet inte när de kan börja spela musik igen. Foto: Theresia Bråkenhielm

Träffades i gamla Folkets park

Nyligen återinvigde kommunen Folkbergsparken med en nybyggd trapp mittemot Optimus.

Den tidigare Folkets park låg mot Kullavägen i närheten och invigdes redan 1909 av Sveriges förste socialdemokratiske statsminister Hjalmar Branting. Drygt 60 år senare skulle platsen förena ett av Sveriges största rockband.

– Jag såg John Norum spela i Väsby Folkets park när jag var kanske 15 år gammal och var alldeles överkörd av hans talang. Vi träffades kort efteråt och pratade om att bilda ett band tillsammans. Det var mycket inspirerande för mig att börja skriva låtar till Force. Jag kände på mig redan då att vi hade något intressant att komma med, säger Joey Tempest.