– Min favorit bland julkalendrarna är Mysteriet på Greveholm. Jag hoppas att den här kan bli lika klassisk, säger Joel Josephson. Foto: Ulrika Malm/SVT

Joel är skurken i årets julkalender

Utan att söka fick Joel Adolphson en roll i årets julkalender där han spelar en störig skurk. – Det är verkligen en saga som är väldigt julkalendrig. Den har allt, magi, science fiction, action, och mystik, säger han.

  • Publicerad 16:33, 28 nov 2020

Den utspelar sig på två tidsplan där en flicka från 2020 och en från 1920 byter liv och där Joel Adolphson spelar den störiga skurken Ernst Colt.

Han är för många känd från humorkollektivet I Just Want To Be Cool, där han tränats i många år att vara just irriterande och jobbig. Från början var det Emil Beer i samma grupp som provfilmade för julkalenderrollen. Men det blev Joel som knep den efter att produktionsbolaget kontaktat honom.

– Det var lite jobbigt först. Men Emil var superfine med det, säger Joel Adolphson.

Humorgruppen har gjort sketcher för SVT och Youtube i snart ett decennium.

– Vi skriver, producerar och regisserar. Och gör alla rollerna. I julkalendern var det annorlunda, jag kunde bara komma in och göra något jag inte skrivit själv.

Nöjesbranschen har drabbats hårt av pandemin. Joel Adolphson har hittills klarat sig bra. Sketcher och poddavsnitt läggs ut på nätet till en hemmasittande publik som behöver underhållning mer än någonsin.

– Det mest perfekta hade varit om man kunde göra allt hemifrån. Men vi har i alla fall lyckats hitta vår väg genom det här jobbiga året och inte haft så stora problem som många andra. Men man vet förstås aldrig vad som händer i framtiden.

Han växte upp i Lindholmen och har hunnit bo i både Vallentuna centrum, Bällsta och Täby. Nu delar han lägenhet i Bromma med sin fästmö Isa.

– Det är superbra och ligger så nära Sundbyberg att jag brukar säga att jag bor i Sumpan. Men ju äldre jag blir längtar jag mer tillbaka till djur och natur. Jag saknar det där jag bor nu, speciellt under pandemin. Man känner sig lite mer inlåst i stan. Så fort man kommer ut träffar man folk.

Han gillade att ta långa promenader runt Vallentunasjön. Och som uppvuxen i Lindholmen vet han precis hur han ska gå för att hitta till det bästa badberget vid Storsjön.

Just nu rullar också säsong två av den skruvade barnserien Skolan på SVT, även den gjord tillsammans med de andra i I Just Want To Be Cool.

– Den handlar om den absolut mest kaosiga skola och skolklass som finns. Det finns inga gränser för vad som kan hända och problem kan aldrig lösas på något annat sätt än med kaos och panik.

När han ser framåt vill han fortsätta att jobba med produktionsbolaget Ett kompisgäng.

– Jag hoppas vi kan nå samma höjder som FLX som gjort LasseMajas detektivbyrå och Berts dagbok. Vi ser jättemycket upp till dem. Jag vill gärna göra mer tv-serier och kanske till och med film i framtiden.

Namn: Joel Adolphson. Avlägset släkt med skådespelaren Edvin, trubaduren Olle och skådespelaren Kristina med samma efternamn.

Ålder: 28 år.

Familj: Förlovad med Isa.

Gör: Ingår i humorgruppen I Just Want To Be Cool som lagt ut drygt 800 sketcher på Youtube sedan 2011. Deras sketcher finns också på SVT Play. Gruppen driver podden "Vad hade du gjort".

Uppväxt: I Lindholmen, Vallentuna.

Bor: Lägenhet i Bromma med Isa.

Aktuell: I årets julkalender Mirakel och serien Skolan. Båda sänds på SVT.

Visa merVisa mindre