Träden glimmar guldigt i oktobersolen och småfåglarna konverserar intensivt i den lätt jorddoftande luften. Plötsligt kommer en ekorre skuttande på altanräcket.

– Det är Kurre. Hej Kurre, hur mår du? frågar Joel Molnar.

Han verkar trivas med att vara omgiven av djur. Familjens katt och hund ser han som sina extra syskon. Så de är tre med lillebror.

I hans rum simmar hajar och delfiner på väggarna och fönstret täcks av en ugglegardin. Här satt han och hittade på figurer som Flamman, Bläckskallen och Skuggsveparen i debuten Tims Hemlighet. Och här skrev han även den nu aktuella Mössens värld.

Nu är Tim, Professorn och draken Skrovlaren ute på ett nytt äventyr där de får i uppdrag att rädda en annan värld – mössens.

Illustrerar själv

Precis som i den första boken varvas berättelsen med illustrationer som Joel Molnar har gjort. Men medan han förra gången ritade på papper har han nu gått över till att teckna på skärm. Han har en platta han skapar karaktärer som möss och träsktroll på.

Joel Molnar berättar att allt började när han skrev en liten pappersbok som han häftade ihop när han var i sjuårsåldern. En lärare tyckte att berättelsen var så bra att hon tryckte upp den i flera exemplar som alla i klassen fick läsa.

– (Mi)Rakel. Hon var verkligen ett mirakel.

Han berättar att hon motiverade honom att skriva mer. Och när klasskompisarna tyckte att ”vilken bra bok, du borde ge ut den på riktigt” insåg han att det kunde han faktiskt göra.

Det året var det det enda han önskade sig i julklapp – att få ge ut Tims hemlighet som riktig bok. I färg och med hårda pärmar.

Och tomten levererade.

Var inspirationen kom från vet Joel Molnar inte riktigt men han berättar att han älskar att skissa på papper och att det, tillsammans med musik, är en av hans största hobbies. Och efter att ha knaprat i sig ett eller två chokladdoppade havreflarn säger han:

– Jag ritade honom först. Jag ritade en liten karaktär i mangastil. Så tyckte jag att det såg ut som en som hette Tim. Så fick han bli karaktären i min bok. Jag tror faktiskt att det började så. Jag kom på Tim först, sedan började jag skriva berättelsen om honom. Men det var några år sedan.

Kreativ kille

För det tar tid att skriva böcker när man samtidigt går i skolan och har fullt med fritidsaktiviteter. Han hinner bara med att skriva en liten stund då och då. Samtidigt berättar han att det är som en kreativitet i honom som bara måste få släppas ut.

– Det är någon kreativitet som är fast i kroppen. Så när jag skriver och skapar berättelser flyger den ut. Då kan jag känna så här ”schwoooo”, skönt.

Några fler äventyr för Tim kommer det inte bli.

– Nej, det blir ingen trea. Men jag kommer fortsätta skriva andra böcker. Och det blir kul. Jag har lite planer på en ny. Jag vill inte avslöja för mycket men det handlar om känslor och hur man kan kontrollera dem.