Jocke Stenhammar, 49, har bott på Söder hela livet. I sin bok Fyra kvarter skildrar han hur otroligt snabbt SoFo och Södermalm utvecklats. "När jag var liten gick vi inte till Hornstull, det var Knivsöder", säger han. Foto: Pekka Pääkkö

Jocke hamrar in livet på SoFo i sten

Det är hans fel att Nytorget har konstgräsmatta. Jocke Stenhammars bok om livet inom fyra kvarter personifierar hela hälften av Södermalm. – Jag tror inte att någon stadsdel förändrats så snabbt i hela världen. I min värld.

  • Publicerad 08:00, 17 okt 2020

Jag älskar Södermalm och kommer aldrig att flytta härifrån!

Från Kocksgatan till Bondegatan, Skånegatan och Åsögatan. Jocke Stenhammar pekar med hela handen från Urban delis uteservering vid Nytorget.

– Nu bor jag i kulturhusen uppe vid Åsöberget. Men det här är praktiskt taget mitt andra hem, säger han och tar av sig solglasögonen.

Framför honom på bordet ligger gamla foton, tidningsurklipp och omslaget till den nya boken som släpptes i veckan.

– Jag döpte den till Fyra kvarter för att det är här jag bott hela mitt liv. Jag älskar Södermalm och kommer aldrig att flytta härifrån!

Barndom. Som nioåring förutspådde Jocke sitt liv. När han intervjuades av DN sade han att han skulle bo i de röda husen på Åsöberget. Foto: Pekka Pääkkö

Sonen hölls hemlig i 18 år

Genom sin uppväxt skildrar Jocke Stenhammar hur snabbt Söder utvecklats de senaste 40 åren. Hur bostadsannonser som underströks med "ej Söder" kommit att bli bland de mest eftertraktade adresserna i stan.

– De dyraste adresserna på Götgatan vad knappt beboeliga i slutet av 1980-talet när jag var liten, säger han.

I porten till fritids mellan Systembolaget och dagens Ica på Folkungagatan kunde sovande fyllgubbar ligga i vägen.

– Men i stället för att lösa problemet fixade de på fritids en annan ingång, det säger något om hur det var.

Som tonåring rörde han sig under klädlinor, mellan utedass på slitna innergårdar och ockuperade övergivna hus, ett stenkast bort från flotta biografer och klubbarrangemang på Ritz vid Medborgarplatsen.

Samtidigt fick han upp ögonen för musikvärlden genom sin pappa Bo Stenhammar som grundat Mosebacke etablissement. Att Jocke var hans son hade hållits hemligt i 18 år, och utöver Söder är boken en slags kärleksförklaring till fadern också.

– Mamma och pappa fick oss under en kort fling, och han berättade det inte för någon. Men med tiden blev vår relation bara bättre och bättre. Han drog i gång Jazzfestivalen på Skeppsholmen och när jag fick ta hand om artister som Ray Charles förstod jag att det var musik jag ville jobba med, säger Jocke Stenhammar och ler.

Jazz. Ray Charles var en av många coola katter som spelat på Skeppsholmens jazzfestival, grundad av Jockes pappa Bosse. Foto: Pekka Pääkkö

Skånegatan. Eagle eye cherry spelade in videon till "Save tonight" på Vickys livs på Skånegatan. Affären var en värld för sig, enligt många. Foto: Pekka Pääkkö

Kramar och Markoolio

Under 1990-talet arrangerade Jocke och vännen Tommy ungdomsklubbar och drog i gång Nytorgsfesten. De många besökarna trampade ner gräsmattan till lera.

– Kommunen bestämde sig för att byta ut den mot konstgräs. Så det är mitt fel att det är plastmatta här nu.

Jocke blev talangscout och har jobbat med stjärnor som Markoolio, Danny, Dr. Alban, Amy Diamond och Brolle junior. Han arrangerar fortfarande festivaler, och öppnade nyligen restaurangen La Olita på Skånegatan.

Boken som var tänkt att bli en gatuguide genom fyra kvarter blev en inre resa genom nästan fem årtionden.

– Jag vill belysa för mina barn hur mycket som förändrats. De går i samma skola som jag och får kramar av sina lärare. När jag gick där visste de inte ens vad jag hette!

Permobil. Jocke Stenhammar och hans tvillingsyster testkör Sveriges första permobil. Den var byggd i trä, det var skitkonstigt, säger Jocke. Foto: Pekka Pääkkö

Södermalmsbon:

Namn: Jocke Stenhammar.

Ålder: 49.

Familj: Sönerna Tim, 15, och Jamie, 10. "Jag försöker få dem att uppskatta det vi har där vi bor, men de vill bara ha hiss och allt sådant kompisarna har".

Bor: Kulturhus på Åsögatan.

Jobb: Festivalarrangör och krögare

Första minnet: Glassbaren Venezia på Götgatsbacken. "Lukterna, färgerna smakerna. Det var fantastisk glass!"

Intressen: Resa, gärna till Brasilien, gå på restaurang och musikupplevelser.

Bästa mathak: Shanti Gossip, Nytorget 6 och "La Olita förstås".

Bästa baren: "Är praktiskt taget mantalsskriven på Urban deli".

Fridfull lund: Fåfängan.

Om Södermalm vore en låt: Just i dag är jag stark. Men Petter och Winnerbäck är mina söderhjältar.

Boken Fyra kvarter går att köpa från och med torsdag 15 oktober på Pet sounds och 69 tobak på Götgatan.

Visa merVisa mindre