Nätverk. Flera organisationer i Danderyd går ihop och startar nätverket som initieras av Anna Wallin på Danderyds kommun och Lars Wiigh på föreningen Företagarna. Foto: Privat

Jobbnätverk ska hjälpa ukrainska flyktingar

Lokala krafter samlas för att hjälpa flyktingar från Ukraina att hitta jobb. Redan är det några som har fått jobb, berättar Lars Wiigh från föreningen Företagarna.

  • Publicerad 17:16, 8 jun 2022

Föreningen Företagarna Danderyd och Danderyds kommun startar ett jobbnätverk som ska hjälpa ukrainska flyktingar att hitta jobb – och företag att hitta arbetskraft.

Lars Wiigh, vice ordförande i Företagarna Danderyd, är en av initiativtagarna tillsammans med Anna Wallin, näringslivsstrateg på Danderyds kommun.

– Vi ser det här som viktigt av flera skäl. Integrationen, men också för individerna själva att kunna tjäna sina egna pengar, och inte behöva bli beroende av samhället.

– Det skapar en stolthet hos individen att jobba, och det är bra i samhället i stort, säger han.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har flera lokala initiativ startats för att hjälpa till i krisen, något Mitt i rapporterat om.

Anna Wallin menar att nätverket ser en möjlighet att slå två flugor i en smäll – både för de som letar jobb och söker anställda. Något de sett en efterfrågan på i Danderyd.

– Det finns ett behov från två håll och vi hoppas på att vara en del i att hjälpa till med matchningen, säger Anna Wallin.

Jobbmatchningen går till så att parterna hör av sig, och sen matchas ihop. Redan har två personer från Ukraina fått jobb via nätverket, säger Lars Wiigh.

– Vi sköter allt det administrativa för att göra det enkelt för båda parterna, och de direkt kan börja jobba.

Under året har de som mål att hjälpa ett 50-tal personer.

– Då tycker jag att vi ska vara nöjda med initiativet.

– Vi startar nu i juni och hoppas kunna skala upp det hela. Vi ser en möjlighet att sprida till andra kommuner, först kanske framförallt i nordost, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker. Vi tror väldigt mycket på lokalt samarbete med gemensamma mål, säger Lars Wiigh.

Jobbmatch

Organisationer bakom nätverket: Företagarna Danderyd, Netverqet, Rotaryklubbarna i Danderyd, Djursholms centrumförening, Danderyds kommun.