Jobbgaraget i Tensta lägger ner

Jobbgaraget i Tensta stänger. Sex ungdomar förlorar sina arbeten och de 110 inskrivna hänvisas till andra ­kontor inom Arbets­förmedlingen.

  • Publicerad 18:02, 5 okt 2014

Jobbgaraget startade i augusti förra året. Syftet var att hjälpa unga mellan 16 och 24 år, som inte studerar, arbetar ­eller finns med i några system hos kommunen eller Arbetsförmedlingen, till arbete eller studier.

Men bara två månader efter starten beslutade Clas Olsson, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, att avbryta satsningen och Jobbgaraget i Tensta avslutas den 31 december i år. Anledningen var enligt honom att budgeten inte räcker för att fullfölja satsningen. ­

Redan om två veckor ska verksamheten börja trappas ner och hålla öppet tre dagar i veckan i stället för fem.

Sex ungdomar, anställda som kundstödjare, förlorar sina jobb och 110 Järvaungdomar som just nu är inskrivna på Jobb­garaget kommer att hänvisas till arbetsförmedlingens ordinarie kontor.

– Det är jobbigt och frustrerande för ungdomarna att projekt startas hela tiden och sedan läggs ner, säger Ayan Ali, som arbetar på Jobbgaraget.

Sedan starten fram till augusti i år har Jobbgaraget hjälpt cirka 22 unga till arbete eller studier. I Tensta är 8,3 procent av ungdomarna mellan 20 och 24 år arbetslösa. Stockholmsnittet för unga arbetslösa är 3 procent.

Enligt Said Maroufkhani, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, ska de hjälpa de sex unga som förlorar sina jobb.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa dem vidare utifrån deras förutsättningar, säger han.