Stolt. Joanna Alm, vd på Drop Coffee på Mariatorget har siktet inställt på VM i kafferostning i Dubai efter segern i SM i helgen. Foto: Jesper Hedlund

Joanna rostar Sveriges godaste kaffe

Aspuddenbon Joanna Alm har nyss vunnit sin tredje SM-titel i kafferostning. "Just i år är jag extra glad att vinna", säger Joanna Alm.

  • Publicerad 18:30, 27 feb 2018

Joanna Alm, till vardags vd på Drop Coffee på Mariatorget, hamnade överst på prispallen när SM i kafferostning avgjordes i Jönköping helgen. Det var tredje gången hon tog hem segern i tävlingen, där kaffet bedöms i blindtest av fyra internationella, certifierade smakdomare. Förutom god smak får deltagarna poäng för att hitta smaker i de olika kaffesorterna.

– Just i året är jag extra glad att vinna. Konkurrensen har varit hård. Det är så oerhört många duktiga kafferosterier i Sverige och varje år öppnar 10-15 nya, säger Joanna Alm, vd på kafferosteriet Drop Coffee vid Mariatorget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Allra viktigast är att förstå vilken typ av produkt (råkaffe) det rör sig om, till exempel när det gäller smaker, ursprung och fukthalt, betonar hon.

Under rostningen påverkar rostningstemperatur, hur länge bönorna rostas och under vilket luftflöde.

– Mycket tror jag handlar om noggrannhet och att försöka förstå vad man gör och hur det påverkar smaken. Det är väldigt lite chansande och mycket fakta, och i min dagliga rostning gör jag massa research, säger Joanna Alm.

Hur många koppar dricker du om dagen?

– Egentligen fem, men jag behöver provsmaka mycket kaffe så kan dricka 20 koppar om dagen. Men jag dricker inte hela kopparna, då skulle jag skaka sönder.

Vad utmärker Sverige som kaffeland tycker du?

– Att vi dricker så mycket bryggkaffe och att vi är medvetna och ansvarstagande konsumenter. Jämfört med många andra länder, till exempel i USA och Europa, är det definitivt många fler som bryr sig om kaffets ursprung och varför det smakar som det gör.

Joanna Alm tävlar för Sverige i VM i kafferostning i Dubai. Tidigare har hon kommit tvåa, trea och fyra i VM.

– Nu vill jag vinna. Men oavsett är det stort att representera Sverige, som är väldigt högt ansett internationellt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"När vi öppnade 2009 tyckte de flesta att kaffe bara var kaffe. Nu är medvetenheten jättestor, och folk vill veta var kaffet kommer ifrån och varför det smakar som det gör", säger Joanna Alm, vd på Drop Coffee på Mariatorget. Foto: Jesper Hedlund