Joakim hade aldrig träffat mördarna

Mordet på Joakim Karlsson var en slump. De tre männen och Joakim hade aldrig tidigare träffats. Nu åtalas en 18-åring. – Det känns så himla jobbigt, säger Camilla Karlsson, Joakims storasyster.

  • Publicerad 00:00, 26 feb 2013

Tre män överföll 22-åriga Joakim Karlsson i Vallentuna centrum i slutet av september. Åtta hugg med en kniv och flera sparkar mot huvud och kropp ledde till att Joakim dog av skadorna.

Nu har en av de misstänkta åtalats för mordet. Bevisen mot honom är starka, enligt åklagaren Katarina Lenter.

– Jag är övertygad om att han kommer att ställas till ansvar för brottet.

Attacken har fångats av övervakningskameror i centrum. Mannen, som vid tiden för mordet var under 18 år, kommer från södra Stockholm men hade varit på fest i Vallentuna.

Bilder från festen visar att hans kläder stämmer överens med den person som knivhögg Joakim, enligt åklagaren. Veckan efter överfallet häktades han efter att ha huggit med en kniv mot en man på en buss i söderort. I en knivslida hängandes i byxlinningen hittades blod från Joakim.

Enligt mannens advokat nekar han till brottet.

En annan man som tidigare var häktade för att ha dödat Joakim, är inte längre misstänkt. Övervakningsfilmerna visar att den personen har tryckt ner Joakim på marken, men inte deltagit i misshandeln. Bevisen räcker inte för att åtala honom, menar åklagaren. Hon är övertygad om att mordet inte var planerat, vilket gör att mannen inte heller kan dömas för medhjälp till mord.

Joakim och de tre männen hade aldrig tidigare träffats, enligt åklagaren.

– Det verkar vara en ren slump att de stöter på varandra. De hamnar i en diskussion som leder till att de blir ovänner.

De tre männen hade kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Enligt åklagaren kan anledningen till att de befunnit sig i centrum ha varit de var på jakt efter ett gäng invandrare.

Det har även förekommit rykten om att överfallet skulle ha handlat om en drogaffär. Men det finns inget som tyder på det, menar åklagaren.

Den tredje mannen, som syns på övervakningsfilmerna, är fortfarande på fri fot, trots att polisen tidigare trott sig vara honom på spåren.

– Vi har sökt honom med ljus och lykta, men hittar honom inte, säger kommissarien Staffan Lidholm vid Roslagspolisen.

Den 5 mars är Joakims födelsedag. Men det är också rättegångens andra dag.

– Det kommer att kännas skitjobbigt. Vår mamma hade tagit ledigt från jobbet för att orka den dagen. Och nu måste hon sitta där, säger Camilla Karlsson, Joakims syster.

Camilla säger att hon inte förstår hur den ena mannen kan ha friats från misstanke. Även han är tidigare dömd för våldsbrott.

– Hur skulle han kunna vara helt oskyldig? De har härjat tillsammans på flera ställen tidigare och jag vet att de samarbetade även denna gång. På övervakningsfilmen får man se tre personer som är med. Nu är bara en av dem åtalad och kan bli dömd. Det känns jättejobbigt, säger hon.

Camilla säger att hon hela tiden varit säker på att Joakim inte hade något med de tre männen att göra, och att det inte handlade om en uppgörelse efter en drogaffär.

– Men folk snackar ändå. Ibland känns det som att vissa vill få det till att det var Joakims fel att han dog. Oavsett vad han gjort tidigare är det strunt samma nu. Han var vår bror, morbror och son, och nu finns han inte mer. Det är allt som räknas.

Joakim Karlsson kände inte sina mördare. Enligt åklagaren hade de aldrig tidigare träffats. Nu åtalas en av dem.

Han var vår bror, morbror och son, och nu finns han inte mer. Det är allt som räknas.Camilla Karlsson, Joakims syster

Fakta

Polisen hittar inte den tredje misstänkta mannen

21 september attackeras Joakim av tre män.

Åtta knivhugg och sparkar mot huvudet gör att Joakim dör en dryg vecka senare.

1 november häktas två män.

20 februari åtalas en av dem, den andra frias från misstanke.

Rättegången inleds 4 mars och pågår i tre dagar.

En tredje man är fortfarande försvunnen.

Visa merVisa mindre