Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Åsa Sommarström

JO utreder mixade salar på Karolinska

JO har startat ett ärende för att utreda Karolinska universitetssjukhusets rutiner för att placera manliga och kvinnliga patienter i samma rum. Det efter Mitt i:s rapportering om Alice som ofredades av en manlig sänggranne.

  • Publicerad 15:59, 19 dec 2018

I oktober berättade Mitt i Sollentuna om Alice (som egentligen heter något annat) som blev sexuellt ofredad av en annan patient när hon låg inne på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Nu har JO inlett ett ärende för att utreda vilka rutiner som finns på Karolinska när manliga och kvinnliga patienter får dela rum.

– Vi reagerade på det vi läste och kände att detta var något vi ville titta närmare på, säger Madeleine Arpegård som handlägger ärendet.

Rutiner för brott

JO vill ha svar på om det finns några riktlinjer för tillsyn, placering och bemanning när patienter av olika kön placeras i samma rum.

– Vilka bedömningar görs, vad har man för rutiner i samband med att en sån här händelse inträffar, hur hanterar man den – det vill vi har svar på, säger Madeleine Arpegård.

Även hur kontakter tas med andra myndigheter, som Polisen, när ett misstänkt brott inträffat på sjukhuset vill JO veta.

Mitt i har sedan i oktober varit i kontakt med Karolinska universitetssjukhuset för att följa hur de hanterat händelsen. Karolinska har gjort en händelseutredning, men inte svarat på vad de kommit fram till.

Men nu vill JO att sjukhuset i utredningen även svarar på hur personalen agerat i det här specifika fallet och vilka åtgärder som tagits, skriver Läkartidningen.

Får två månader på sig

Den 18 februari 2019 ska styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset lämna in sitt yttrande.

Därefter kommer JO fatta ett beslut, men det kan ta tid.

– Det beror helt på vilken arbetsbelastning vi har här och vad yttrandet visar – hur svårt man bedömer att det är, säger Madeleine Arpegård.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förslaget: Låt kameror på bussar bötfälla bilister

Nyheter Framkomligheten för bussar i staden måste bli bättre. För att nå dit vill regionen sätta kameror på bussar som kan plåta bilister som bryter mot trafikregler. Boten kommer sedan på posten. "Många...lördag 5/12 15:15

Snön i Väsjöbacken dröjer – inga minusgrader i sikte

Nyheter Mildvädret ett värre hot mot slalomsäsongen än coronan Förra säsongen var den första sedan Olle Carlsson började jobba med Väsjöbacken för 33 år sedan som backen inte kunde öppnas alls. Nu hoppas snömakaren innerligt på bättre lycka, och väntar otåligt...lördag 5/12 7:00