Utreder inte. JO tar inte upp konflikten mellan Maria Mandahl (C) och kommunledningen. Foto: Mikael Andersson (kollage)

JO ska inte granska förtalsanmälan

Justitieombudsmannen går inte vidare med anmälan som lokalpolitikern Maria Mandahl (C) gjorde mot kommunledningen i Danderyd.

  • Publicerad 11:30, 2 jul 2021

Tidigare i maj blev det känt att lokalpolitikern Maria Mandahl (C) anmält kommunen till Justitieombudsmannen (JO). Detta efter att kommunen gjort en förtalsanmälan mot henne, som sedan lades ner, efter ett inlägg på Facebook om försäljningen av Svalnässkolan.

Nu meddelar JO att man inte går vidare med anmälan.

– Vi har tagit del av uppgifterna som har kommit in, och beslutet är att inte utreda saken vidare utifrån det, säger Maria Wagermark hos JO.

Hon meddelar att de inte går in närmare på varför ärendet inte ska granskas.

– Att en anmälan inte tas upp är inte det samma som att JO säger att allt har gått rätt till. I det här fallet har JO valt att inte gå vidare, och att det är en prioritering som har gjorts.

Kommunen JO-anmäls av politiker

Enligt Mandahl (C) har Danderyds kommun kränkt hennes yttrandefrihet och inte varit opartisk i en konflikt, till följd av förtalsanmälan.

Hon lämnar en kommentar på sms om JO:s beslut i frågan.

”Jag har självklart respekt för JO:s bedömning. Men det hade onekligen varit intressant att se en utredning från JO:s sida, och en slutsats bas-erad på den utredningen”, skriver hon.

”Kan ägna tid åt annat”

Maria Mandahl säger att många har varit i kontakt med henne, efter förtalsanmälan mot henne tidigare i augusti.

”De har undrat om kommunen avser att fortsätta polisanmäla medborgare som uttrycker åsikter i sociala medier”, skriver hon.

"Vi har ett arbetsmiljöansvar"

Kommundirektör Johan Lindberg var en av personerna som omnämndes i JO-anmälan.

– Jag kan konstatera att det är skönt att vi nu kan ägna tid åt annat. Till exempel att fortsätta utveckla våra skolor och säkerställa att de blir så bra som möjligt.

Hade du hellre sett att JO utreder frågan?

– Jag gör ingen spekulation eller lägger någon värdering i det. JO har tittat på det här, gjort en bedömning och valt att inte gå vidare.

Han svarar på kritiken om att kommunen har tystat Mandahl, med anmälan.

– Jag delar inte den bilden, eller känner igen mig i det. Vi har betraktat det här som en ren arbetsmiljöfråga.

JO:s beslut kan inte överklagas.

Försäljning av Svalnässkolan anmäls: ”Strider mot lagen”

Detta har hänt

För ett år sedan överklagade Maria Mandahl (C) kommunens nedläggning av Svalnässkolan. Senare på hösten skrev hon ett uppmärksamma inlägg.

I inlägget kritiserade hon kommunens underlag till överskottet av skolplatser i Djursholm, ett underlag som varit ett argument till nedläggningen.

I augusti förtalsanmäldes hon, en utredning som också lades ner.

Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, har tidigare välkomnat en utredning från JO.

Justitieombudsmannen JO utreder och granskar myndigheter så att de följer lagar som berör enskilda personers rättigheter.

Visa merVisa mindre