Här är byggnadsställningen nära att rasa på Vita Liljans väg. Foto: Läsarbild Per Mellberg

JM svarar om byggställning som var nära att rasa i Bredäng

En byggställning på ett hus på Vita Liljansväg i Bredäng var nära att blåsa ner i måndags. Här svarar byggaktören JM.

  • Publicerad 11:39, 20 sep 2019

Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på att det här har kunnat ske. Vi spärrade omedelbart av ett riskområde nedanför för att säkerställa att inga förbipasserande skulle kunna skadas. Sådana här situationer får ju helt enkelt inte ske och vi är glada över att ingen kom till skada, säger Carl Hjertberg, projektledare på JM.

Ställningen var återställd några timmar efter att situationen hade uppmärksammats.

Var det fara för folks liv, hade den kunnat ramla ner?

– Vi initierade direkt en utredning för att kunna fastställa den bakomliggande orsaken och först därefter kan vi bedöma om det fanns risk för att ställningen kunde rasa eller inte. Vi vet även att inga föremål ramlade ner och att återställandet var tämligen enkelt.

Hur kunde det hända?

– Just nu pågår vår utredning tillsammans med vår underentreprenör och för att kunna svara på frågan behöver vi invänta utredningarna för att se exakt vad det var som hände och vad den bakomliggande orsaken var. Vid sådana här tillbud gör vi också alltid en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Hur gör ni för att förhindra att det händer igen?

– När vi fått svaret från utredningen kan vi vidta rätt typ av åtgärd för att förhindra att något liknande händer igen. Förutom vår anmälan till Arbetsmiljöverket gör vi även en rotorsaksanalys tillsammans med vår underentreprenör och ser om det är något i våra metodval eller ställningsmodellens montageinstruktioner som behöver justeras.