Ljudstört. 144 lägenheter har byggts bredvid tvärbanan i Årsta. Foto: Sacharias Källdén

JM köper tillbaka lägenheter i Årsta

Byggbolaget Jm köper tillbaka flera lägenheter i de nybyggda gavelhusen i Årsta. Detta eftersom bullret från tvärbanan stör invånarna så pass mycket att de har svårt att sova.

  • Publicerad 05:00, 18 nov 2020

Nu vill vi bara ha skadestånd

Det är SVT Stockholm som var först med att rapportera om de senaste turerna kring gavelhusen i Årsta, som Mitt i berättat om tidigare. Just nu förhandlar byggbolaget JM med flera boende om att köpa tillbaka en del av lägenheterna.

Totalt har JM erbjudit sig att de köpa tillbaka 41 lägenheter, bekräftar JM till Mitt i.

Problemet är oljudet från tvärbanan. Det stör många nyinflyttade invånare så att de har svårt att sova och vistas på balkongerna, för att ta ett par exempel.

Kan inte flytta

En av de boende, Jonathan Bobin, berättar för Mitt i att JM köper tillbaka en del lägenheter där ljudet anses för högt. Han är frustrerad, eftersom han bor i en lägenhet där även han och familjen störs mycket av tvärbanan, men där bullret precis klarade gränsen för godkänt i en mätning.

– Men även vi störs. Det gör mig förbannad. Min fru är gravid och vi köpte lägenheten för att bo större. Nu vill vi bara ha skadestånd och flytta, säger han.

Miljöförvaltningen utreder nu om bullret är att betrakta som en störning. Om svaret blir ja ska förvaltningen titta på olika lösningar och på vem som ansvarar för att genomföra dessa.

Mitt i har tidigare skrivit att trafikförvaltningen hoppas installera tystare växlar på tvärbanan första halvåret 2021, för att minska bullret.

Även JM undersöker olika åtgärder för att minska ljudnivån. JM har även kompenserat vissa boende ekonomiskt och erbjudit ersättningslägenheter till en del lägenhetsinnehavare.

Nyinflyttade. Tamara Fenjan och Jonathan Bobin bor grannar i Gavelhusen i Årsta, precis intill tvärbanan. Här en bild från när Mitt i intervjuade dem i september. Foto: Sacharias Källdén