HJÄRTAT I VISÄTTRA. Jimmy Askeius både bor och jobbar i Visättra. Två av hans egna barn går också på skolan. Foto: Sacharias Kallden

Jimmy på Visättraskolan är Sveriges bästa mellanstadielärare

Jimmy Askelius på Visättraskolan finns för eleverna när än de behöver det. I söndags utsågs han till Årets mellanstadielärare på lärargalan, som visades i SVT. Och det är barnen som har nominerat honom.

  • Publicerad 15:10, 23 nov 2020

De vet att de kan kontakta mig när som helst.

"Du var anledningen till att jag hoppade upp ur sängen på morgonen. Jag mådde bra för att jag alltid kunde prata med dig, det spelade ingen roll vad som hände, du var alltid där för mig och alla andra."

”Jimmy! Du har gjort skolan en bättre plats för mig. Sättet du förändrar undervisningen får mig att längta till skolan."

"Du har ändrat mig så mycket som person och elev, du har gjort så att jag är smartare och trevligare mot folket i min omgivning. Du är mina största förebild. Utan dig skulle jag aldrig kommit så långt i skolan som idag.”

Det är några av de fina motiveringar som nuvarande och före detta elever på Visättraskolan skrivit om mellanstadieläraren Jimmy Askelius.

I söndags utsågs han till Årets mellanstadielärare på Lärargalan, som i år inte var en fysisk gala utan sändes på SVT under ledning av Mark Levengood.

– Det känns helt otroligt. Det är jätteroligt! Jag hade inte riktigt förväntat mig detta. Att det är barnen som har nominerat gör det ännu mer speciellt, säger Jimmy Askelius.

Varför tror du att du vann?

– Jag tror faktiskt att eleverna känner att jag verkligen tar mig tid och lyssnar och stöttar dem även i vardagliga situationer. De vet att de kan kontakta mig när som helst.

Ger eleverna stöd

Eleverna kan höra av sig till Jimmy både kvällar och helger. En del skulle kanske invända att det inte ingår i lärarrollen, men Jimmy menar att det underlättar hans arbete.

– Det gör att min roll som lärare fungerar mycket bättre och att jag kan fokusera på undervisning på lektionerna. Det krävs inte jättemycket av mig som privatperson.

Varför tror du att eleverna har förtroende för dig?

– Jag är väldigt lugn som person och blir sällan uppstressad eller arg. Jag kan berätta hur det var för mig när jag var liten, att jag har upplevt liknande situationer.

Jimmy försöker hitta alla elevers styrkor och hans mål är att de ska utvecklas till trygga personer som tror på sig själva.

– Jag tror att det är jätteviktigt i dag, speciellt i mellanstadiet, att bygga elevernas självkänsla och självförtroende så att de vågar satsa på det de vill göra. Och få dem att bli bra medmänniskor med empati för andra.

PRISAD. Visättraskolans rektor Semira Vikström har tidigare fått pris som Årets rektor och nu är det Jimmy Askelius tur att utses till årets mellanstadielärare. Foto: Sacharias Kallden

Bor i Visättra

Namn: Jimmy Askelius

Ålder: 36 år

Familj: Fru och tre barn, varav två går på Visättraskolan.

Bor: Visättra. Jag träffar ofta elever på fritiden. Hittills har det inte varit något problem, jag tycker att det är ganska härligt.

Fritidsintressen: Musik. Jag spelar i ett coverband tillsammans med bland annat en musiklärare på skolan.

Visa merVisa mindre