Jimmy fångade norrskenet i skogen – ”Mäktigt”

Under cirka 20 minuter på söndagskvällen uppenbarade sig norrskenet i all sin prakt. Glömstabon Jimmy Tiljander hade då förflyttat sig ut i Gömmarens naturreservat. – Det är mäktigt! Att det bara sker och dansar omkring grönt, säger fotografen Jimmy Tiljander.

  • Publicerad 15:24, 8 okt 2018

Norrskenet fascinerar och lockar internationella turister till norra Sverige. På söndagskvällen räckte det dock med att bege sig ut i Gömmarens naturreservat för att befinna sig på första parkett. Glömstabon Jimmy Tiljander stod redo med kameran när norrskenet uppenbarade sig på himlen.

Elektromagnetisk strålning

Enligt SMHI bildas norrsken genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären startar en elektromagnetisk strålning.

–Det känns nästan som att det inte är naturligt, säger Jimmy Tiljander som börjat intressera sig mer och mer för fotografi.

”Jag ska ut”

Jimmy Tiljander. Foto: Privat.

Boende i södra Sverige är inte bortskämda med norrsken. Och Jimmy Tiljander ska ut även i kväll i fall naturfenomenet behagar dyka upp. Moln riskerar dock att förstöra ljusfesten ikväll.

– Jag ska ut. Men visst är det något sämre chanser i kväll, säger han.

Fakta

Vad är norrsken?

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter. Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.

Källa: SMHI
Visa merVisa mindre