Riva Fittja? Fittja är ett av landets 23 särskilt utsatta områden på polisens lista och ett av de områden som Jimmie Åkesson föreslår ska avvecklas. Foto: Mafalda, Mostphotos/Riksdagen

Jimmie Åkesson (SD): Riv utsatta förorter

Riv och avveckla särskilt utsatta förorter i landet. Det sa SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Sveriges Radio i morse.

  • Publicerad 10:53, 10 apr 2018

I januari förslog Jimmie Åkesson (SD) i en partiledardebatt att man ska sätta in militärer i landets särskilt utsatta förorter. I P1:s program Mitt Sverige kommer han nu med ett nytt kontroversiellt förslag: Riv områdena, så som Danmarks regering föreslagit.

Löfven öppnar för militär i förorten

– Ja, det borde man. Nu är ju Sveriges problem är långt mer omfattande än Danmarks. Danmark är dels ett mindre land men man har också fört en mer ansvarsfull politik under lång tid så att problemen här är inte i närheten så stora som vi har. Men ja, man måste bryta de negativa strukturerna, säger Jimmie Åkesson (SD) i programmet.

Så var ska de människor som bor i områdena idag ska ta vägen, frågar programledaren.

– Nu pratar vi inte om att kasta ut människor. Det här handlar om att istället för att lägga oerhörda resurser på att renovera de här områdena så bör man tänka om och börja om från början och långsiktigt fasa ut det här och ersätta det med mer acceptabla boendemiljöer som är modernare och utformade för det samhälle vi har idag, svarar Jimmie Åkesson.

Danmark förebild för SD

I Mitt Sverige åker partiledarna till en plats som representerar deras vision om Sverige i framtiden. Medan andra partiledare åkt till olika orter i Sverige åker Jimmie Åkesson till Danmark.

– Danmark är en förebild på många sätt när det gäller invandrings- och integrationspolitiken och hur man jobbar med kriminaliteten och hur man har lyckats korta vårdköerna, säger Jimmie Åkesson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Danmark har debatten om invandring länge haft ett hårdare tonläge än i Sverige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen för borgerliga Venstre föreslog i januari att danska "ghetton", det som i Sverige kallas utsatta områden, ska rivas, avvecklas och människor där kan omplaceras.

Regeringen har också föreslagit att särskilda lagar ska gälla i förorterna, bland annat ska brott som begås här straffas dubbelt så hårt.

M-politiker: Sätt in militären mot kriminella gäng i förorten

Boende om militär i förorten: Skulle kännas som krig

Efter rapport om utsatta områden: Polisen: Fittja har faktiskt blivit tryggare

61 särskilt utsatta områden

61 områden i landet klassas som utsatta, riskområden eller särskilt utsatta. Bland de utsatta områdena längs röda linjen finns Bredäng, Vårberg, Vårby.

23 områden är särskilt utsatta. Här finns Alby, Fittja och Hallunda-Norsborg. Dessa prioriteras av polisen.

Särskilt utsatta områden kännetecknas av hög koncentration av kriminella, parallella samhällsstrukturer, obenägenhet hos boende att delta i rättsprocessen, och att polisen har svårt att utföra sitt arbete. Men problembilden skiljer sig i områdena.

Brottsligheten i områdena yttrar sig genom våldshandlingar, upplopp, narkotikahandel och annan allvarlig brottslighet som påverkar de boende både direkt och indirekt.

Visa merVisa mindre